(VIDEO) Zašto je La La Land kandidat za čak 14 Oscara?

Foto: snimka zaslona

Kada biste na cesti zaustavili prosječnog ljubitelja filma i upitali koji mu mjuzikl prvi pada na pamet većina bi vjerojatna odmah ispalila “Pjevajmo na kiši” ili pak, ako zaborave ovo kultno remek-djelo, “Čarobnjak iz Oza”, “Marry Poppins” ili neki treći, prilično stari naslov. Malo je onih kojima će “Mamma Mia”, vjerojatno najpoznatijih od novijih mjuzikala, biti prvi “pick”. Tome je tako zato jer, osim što postoji sentiment prema starijima, kvaliteta je također na njihovoj strani. Niti jedan noviji mjuzikl nije kvalitetom ni primirisao gore navedenima. Niti jedan osim jednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chazelle i njegov La La Land ekpresno su se ugurali u društvo najvećih postavši jedinim filmom sa sedam Globusa, a osvojio je Zlatne Globuse u svim kategorijama u kojima je nominiran. S obzirom na to da u trku za one najprestižnije kipiće tek ulazi, za očekivati je da će se urezati u svijest ljubitelja filma na način kao što su to napravili gore navedeni kultni filmovi.

Najpamtljivija rečenica vezana uz “La La Land” glasi: “Ovo je za budale koje sanjaju!”. To je samo djelomično istina. “La La Land” je zapravo svojevrsna kritika tipičnog filmskog sanjarstva u kojem je sve moguće i u kojem se sve uvijek završava sretno. Svi smo se u životu susreli s teškim odlukama, onima u kojima smo imali dvije strane, a nismo znali koju bismo odabrali jer je srce vuklo na jednu, a mozak na drugu stranu. Tako nam i “La La Land” preko Mije i Sebastiana priča priču o jednoj divnoj ljubavi, ali i o njenoj sudbini, odnosno sudbinama.

Sama radnja filma se oštro sudara s idejom rečenice citirane na početku odlomka, Chazelle ne dozvoljava razmišljanje prema kojem se sve uvijek završava dobro ako tako vjerujemo da će biti, već nam ukazuje na to kako svaka odluka u životu ima dvije strane. Također, jasno nam sugerira kako one možda najteže odluke koje ćemo morati učiniti mogu rezultirati dobitkom, samo ako budemo dovoljno odlučni i povučemo crtu. Sve te ideje se javljaju u onom, dubljem dijelu filma, koji možete otkriti samo ako se uživite u film, a “La La Land” će vas sigurno natjerati na to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni aduti filma su svakako Emma Stone i Ryan Gosling koji su svoju priču ispričali na nezaboravan način potvrdivši nevjerojatan glumački talent. Stone je proizvela ljupku i smušenu ženu, a Gosling još smušenijeg, ali izrazito simpatičnog mladića što je rezultiralo snažnom kemijom i glumačkim parom za pamćenje.

Uz njih valja dodati i glazbu, koja je  vrhunska.

„Muzičko remek-djelo.“
Peter Bradshaw, The Guardian

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najblistavije filmsko iskustvo ove sezone.“
Joe McGovern, Entertainment Weekly

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.