Zadar – najava Glazbenih večeri u sv. Donatu

Beethovenovom Petom simfonijom u izvedbi Filharmonijskog orkestra Sjeverne Češke i sopranistica Marije Kuhar-Šoša te Marte Musap, na zadarskome Forumu otvorit će se u srijedu, 8. srpnja 55. glazbene večeri u sv. Donatu, najavio je na konferenciji za novinare umjetnički ravnatelj ljetnoga glazbenog festivala Jurica Šoša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkestrom će ravnati njegov šef dirigent Alfonso Scarano, a nastupit će i mladi virtuozni češki violinist Jiří Vodicka.

Glazbene večeri otvorit će ministar kulture Berislav Šipuš na programu do 9. kolovoza bit će 13. koncerata.

U subotu, 11. srpnja i ponedjeljak, 13. srpnja u katedrali sv. Stošije Zadarski komorni orkestar, pod ravnanjem Ivana Repušića, izvest će djela Haydna, Beethovena i Mendelssohna. Baroknu glazbu ovoga će ljeta u Zadru izvoditi tri ansambla na tri različita načina. Hrvatski barokni ansambl 16. srpnja predstavit će vrh baroknog muziciranja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim stranih majstora, od Corellija i Cecchinija do Pulitija i Vivaldija, na njihovu su programu i djela hrvatskih skladatelja Vinka Jelića i Gabriela Uspera. Najneobičniji barokni ansambl na programu nove sezone Glazbenih večeri bit će “Red Priest”, jedini ansambl u svijetu koji ruši pravila ponašanja svojim rokerskim pristupom ranoj glazbi. On će 20. srpnja u crkvi sv. Donata izvesti Händelova djela u koncertnom programu šaljivo nazvanom ‘Händel in the Wind’, rekla je ravnateljica Koncertnog ureda Dina Bušić.

Početkom kolovoza, u crkvi sv. Frane članovi “Capelle Duriensis” otkrit će “Tajne portugalske renesanse”, u crkvi sv. Donata nastupit će hrvatski trio “Laut” – Nela Šarić, sopranistica, Eme Stein, gitaristica i Igor Paro, lutnja.

Na ovogodišnjim Glazbenim večerima nastupit će i dva puhačka kvinteta, belgijski “Eburon” i “Balkan Connection Brass”. Dašak starine na najdugovječniji zadarski glazbeni festival donijet će dvojica talijanskih glazbenika – Carlo Torlontano na alpskome rogu i Massimiliano Pitocco na ruskoj kromatskoj harmonici bayanu. Izvest će djele Leopolda Mozarta, Bacha, Dvořáka, D’Aquile, Gubajduline i Pärta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta 9. kolovoza izvest će hrvatsko-ruski duo, pijanist Lovro Pogorelić i violinist Nikita Borisoglebskij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.