(FOTO) U Zagrebu obilježen spomendan Zrinskih i Frankopana

Foto: Fah

Spomendan Zrinskih i Frankopana, pod sloganom “Navik on živi ki zgine pošteno”, obilježen je svečanim postrojem Zrinske garde Čakovec pred zagrebačkom katedralom te polaganjem vijenaca i služenjem svete mise u znak sjećanja na njihovu mučeničku smrt u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671., javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetu misu služio je vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, a nazočili su joj i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, Hrvatskog generalskog zora, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, hrvatski branitelji i mnogi drugi.

Zrinsko-frankopanska urota, bio je pokret hrvatskog i ugarskog plemstva protiv apsolutističke politike habsburgovaca od 1664. do 1671. godine. Pokušali su se oduprijeti nastojanjima bečkog dvora da Hrvatskoj i Ugarskoj nametne centralizam i apsolutizam kakvim se već upravljalo u austrijskim nasljednim zemljama, a neuspjeh urote označio je kraj starih velikaških obitelji Zrinski i Frankopana.

Car Leopold I. doveo je hrvatske velikaše 1670. godine u Beč pod izgovorom pomirenja, ali ih je odmah dao uhititi i zatočiti u jednoj od kula zloglasne tamnice u Bečkome Novom Mjestu. Optužba je bila tako vješto sročena da je osuda mogla glasiti jedino – smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrinski i Frankopan 18. travnja 1671. osuđeni su zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Noć uoči pogubljenja, dvojica velikaša posljednji su se put sastala i oprostila te su napisali oproštajna pisma svojim suprugama, Ani Katarini Zrinski i Juliji Naro Frankopan. Oproštajno pismo Petra Zrinskoga Katarini (Moje drago serce) već je 1671. godine prevedeno na nekoliko svjetskih jezika.

Dana 30. travnja 1671. godine sva su gradska vrata u Bečkom Novom Mjestu bila zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska. Kao posebna milost osuđenicima je oproštena kazna odsijecanja ruku. Prije smaknuća dvojice velikaša, kao i njihove obitelji, lišeni su plemstva, a njihova imanja zaplijenila je država. Tako su nakon dugotrajne istrage bili osuđeni i pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan na zgražanje i zaprepaštenje Hrvatske i cijele Europe.

Godine 1907. Družba Braća Hrvatskog Zmaja pronašla je kosti hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a 28. travnja 1919. nakon što je po drugi put izvršeno prekapanje groba, hrvatski rodoljubi njihove su ostatke prenijeli i 30. travnja 1919. godine pokopali u zagrebačkoj katedrali. Na njihovu grobu uklesana je poznata izreka kneza i pjesnika Frana Krste Frankopana – “Navik on živi ki zgine pošteno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.