Žestoka prepirka na tribini o Jasenovcu: ‘Gospodo gdje su vam dokazi, gdje su leševi?’

Foto: Dinko Delić, Facebook

Srpsko privredno društvo Privrednik i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba održali su u utorak, 25. listopada s početkom u 18 sati, u prostorijama Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb) tribinu pod nazivom “Uloga Katoličke crkve u novom valu revizionizma”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Privrednikovoj tribini ovaj put će biti riječ o sve učestalijim napadima iz redova Katoličke crkve koji idu u pravcu manipuliranja brojem žrtava, odnosno negiranja genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu. Registracija kaptolskog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac na čelu sa svećenikom Stjepanom Razumom, poricanje ustaških logora za djecu i vrijeđanje vaseljenskog patrijarha Vartolomeja samo su neke od tema o kojima će govoriti teolog i novinar Drago Pilsel te povjesničar Dragan Markovina. Tribinu će moderirati novinar Saša Kosanović“, najavilo se na stranicama Pupovčevih Novosti.

Na tribinu je uz uzvanike došlo i nekoliko aktivista koji su postavili za organizatore neugodna pitanja, nakon čega je nastala prepirka. Što se događalo opisao je jedan od aktivista na društvenoj mreži.

“Na tribini u prostorijama Srpskog privrednog društva u Preradovićevoj ulici sam se pojavio s nekoliko aktivista. Tribina je održana sat vremena prije emitiranja emisije ‘Markov trg’ na televiziji Z1”, naveo je na Facebooku Dinko Delić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisutan je bio i snimatelj te televizije, pa je isječak s tribine emitiran istu večer u emisiji na temu “Dosta je strategije sućutnog naricanja” a gosti su bili poslovni strateg Ana Herman i odvjetnik Željko Olujić.

“U predstavci snimke tv programa, na fb stranici ‘Markov trg’, Marko Jurič je objasnio: “U emisiji je pušten prilog s tribine ‘Jasenovac, negiranje genocida i uloga katoličke crkve u novom valu revizionizma’ održane u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Na tribini je ispred Projekta Velebit pitanje postavio Dinko Dedić. Sažeto, pitanje bi glasilo otprilike ‘gospodo gdje su vam dokazi, gdje su leševi’. Nakon tog pitanja nastala je žestoka prepirka i pomutnja, situacija je postala naelektrizirana pa su organizatori bili prisiljeni završiti tribinu.

‘U Jasenovcu su bila iskapanja, ali su pronađene kosti hrvatskih vojnika ubijenih iza 1945-e. znanstvenici iz udruge Trostruki logor Jasenovac su uspjeli dokazati 425 stradalih za vrijeme NDH-a. Dakle sve je to mitologija iz raznih razloga reparacije ili nametanja Hrvatima osjećaja krivnje opet iz političkih razloga’, objasnila je Herman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kada je 1986. godine bilo suđenje Franji Tuđmanu, tada sam ga branio, sve se svodilo na tu kolektivnu krivnju i Hrvatima se poručivalo ‘budite kuš’. Tada je bila dominantna srpska vlast i to je bilo ciljano. Danas imamo svoju državu i istinu bi trebalo utvrditi. Međutim, kad povjesničari to počnu istraživati njih se optužuje da su ustaše. Kao da još uvijek vlada strah u hrvatskom narodu pa se ne smije govoriti o nečemu što je bitno za ovaj narod i to nisu uspjele riješiti političke elite ni s lijeva ni s desna.’, kaže Olujić.”

Jasenovac je služio kao glavno oružje u jugoslavenskom programu kolektivne krivnje hrvatskog naroda, koji je trebao završiti onog časa kad je uspostavljena hrvatska samostalnost, ali se nekim čudom nastavio do današnjih dana i k tome s pojačanim intenzitetom.

Nije više dovoljno iz Beograda mlatarati s jasenovačkim maljem po hrvatskim glavama, nego su ga u posljednje vrijeme preseliti u Zagreb, pa su tokom nedavne posjete Zagrebu carigradskog i srpskog patrijarha u pratnji Aleksandra Vulina, pljuštale optužbe o 700 tisuća jasenovačkih žrtava a sinoć je nastavljeno u istom stilu i opet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako hrvatske vlasti to ne vide kao uvredu i ne osjećaju potrebu stati u obranu vlastitotg naroda kojemu su se zakleli služiti, onda narod mora sam, kako zna i može, stati u obranu vlastitog ponosa, časti i dostojanstva i reagirati na ovakve nedokazane optužbe, zasnovane na veliposrpskoj jugoslavenskoj propagandi.

S tim u cilju nastupili smo sinoć ispred Projekta Velebit, kojemu se u smislu njegova osnutka nalazi zaštita hrvatskih nacionalnih interesa i povratak dostojanstva narodu koji je pred samo dvadesetak godina porazio treću europsku vojnu silu a danas potišteno promatra kako se sluganskim ponašanjem njegovih vlasti ruše temelji na kojima je se uspio održati 1300 godina na ovom prostoru i obnoviti svoju državu, makar i bila uru dugačka i uru široka”, zaključio je Dinko Delić u objavi na svojoj Facebook stranici.

Pogledajte video:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.