ZKM: Premijera regionalnog koprodukcijskog projekta ‘Janje, Kokoš, Orao’

Kazališna trilogija “Janje, Kokoš, Orao – stoljeće jedne porodice”, koja se u regionalnoj koprodukciji bavi temom rata i njegovim posljedicama, premijerno je u petak navečer prikazan u zagrebačkom ZKM-u nakon premijere u Sarajevu i Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodi obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, sve tri predstave preispituju odnos prema zajedničkoj povijesti, a potpisuju ih tri mlade redateljice Anica Tomić (Hrvatska), Selma Spahić (BiH) i Ana Tomović (Srbija).

Trilogija donosi drugačiji pogled na ratne sukobe koji su se vodili na ovim područjima pa tako predstava “Janje” donosi priču o napuštenoj djeci u Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući je izravno u Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kada je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište.

“Kokoš” govori o obitelji u ratu u BiH čiji život trajno mijenja posjet nepoznatog gosta, dok beogradska predstava “Orao” progovara o problemu ratnih invalida i poslijeratnim podjelama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Janje, Kokoš, Orao”, trilogija ZKM-a, sarajevske Scene MESS i beogradskog BITEF Teatra, najveća je regionalna koprodukcija u proteklih petnaset godina. Sarajevska premijera održana je 5. prosinca, a beogradska 15. siječnja ove godine.

U ovom jedinstvenom teatarskom pothvatu koji se pripremao godinu dana sudjeluje 14 glumaca iz sve tri države, a u cijeli je projekt bilo uključeno 100-tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika.

Autori teksta su Jelena Kovačić (Janje), Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić I Dario Bevande (Kokoš) te Tvrdoglavi I Franz Xaver Kroetz (Orao).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt “Stoljeće jedne porodice” financiran je sredstvima Europske unije iz programa Sarajevo 2014. Projektom se željelo pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti, raznolikosti i pomirbe, uz otvoreno suočavanje s prošlošću i suprotstavljanje nacionalizmu.

“Janje, Kokoš, Orao” reprizno će biti prikazan u ZKM-u u subotu, 24. siječnja, i nedjelju, 25. sječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.