24. svibnja 1964. – najveća tragedija u povijesti nogometa

Na današnji dan 24. svibnja 1964. dogodila se najveća tragedija u povijesti nogometa. U kvalifikacijskoj utakmici za Olimpijske igre u glavnom gradu Limi između Perua i Argentine poginulo je 318 navijača, dok je više od 500 teško ozlijeđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nereda i stampeda na tribinama došlo je kada je sudac poništio gol domaćinu. Bio je to okidač za nerede navijača koji su zasuli teren mnoštvom predmeta. Došlo je do vrlo loše reakcije policije koja je učinila upravo ono što nikako nije smjela – bacila je suzavac u već razjarenu masu. Ljudi su u panici počeli bježati prema izlazima, a koji su bili u tom trenutku zaključani. Tako je nažalost, dvostruka greška organizatora utakmice i policije prouzročila da u nastalom stampedu strada stotine nevinih ljudi.

To nije bila jedina tragedija u nogometu. Tako oni malo stariji pamte dvije velike tragedije koje su 80-ih pogodile europski nogomet: finale Kupa prvaka Liverpool-Juventus na Heyselu gdje stradava 39 navijača Juventusa, te nešto kasnije u polufinalu Engleskog kupa gdje pogiba  96 navijača Liverpoola.

Glavni grad Škotske Glasgow poznaje dvije velike tragedije sa nekada najvećeg derbija Europe Celtic-Rangers. Početkom 70-ih preko 70 navijača je poginulo u neredima na stadionu, dok je početkom 20. stoljeća, točniije 1902., poginulo 25 navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet kao (pretjerana) strast poznaje i jedan rat koji je poveden zbog njega sa preko 2100 poginulih vojnika: Salvador i Honduras su zaratili nakon kvalifikacijske utakmice za SP 1970. u Meksiku. Rat je počeo godinu dana ranije nakon treće odlučujuće utakmice i pobjede Salvadora 3:2. Rat je trajao kratko, ali je bio uzrok brojnim mrtvim vojnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.