Cristiano Ronaldo osvajač Zlatne lopte

Foto: fah

NNapadač Real Madrida Portugalac Cristiano Ronaldo dobitnik je Zlatne lopte, nagrade Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) za najboljega nogometaša u 2014. godini, a nagrada mu je uručena na gala-večeri FIFE u Zuerichu.
Pobjednika su odlučili glasovi kapetana i izbornika reprezentacija, te sportskih novinara diljem svijeta. Ronaldu je to treći puta da je postao laureat, prvu nagradu je osvojio prije šest godina, a drugu lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalac je u 2014. godini postigao čak 51 gol u 47 utakmica za Real, koji je došao do jubilarnog, desetog naslova europskog prvaka, a osvojio je i španjolski Kup Kralja. Ronaldo je u Ligi prvaka postigao rekordnih 17 pogodaka, što dotad nije uspjelo nikome, a ove sezone u Primeri ima fantastičan učinak od 26 pogodaka u samo 17 utakmica, te bi mogao obiriti Messijev rekord od 50 zgoditaka postignut u sezoni 2011-12. Ronaldova jedina prošlogodišnja “mrlja” je slab nastup Portugala na SP-u, gdje su ispali u skupini.

“Ne mogu vam opisati kakav je osjećaj osvojiti ovu nagradu triput. I Real i ja ćemo se nastaviti truditi, a zahvalio bih se mojoj obitelji, suigračima u Realu i reprezentaciji jer bez njih ne bih uspio. Moj cilj je postati najbolji na svijetu, ja sada imam tri lopte, a Messi četiri, pa ću ga pokušati dostići. To je moja motivacija”, rekao je Ronaldo, koji će sljedećeg mjeseca proslaviti 30. rođendan.

Osim Ronalda, u užem izboru bili su Argentinac Leo Messi i njemački vratar Manuel Neuer. Messi je Zlatnu loptu osvojio četiri puta zaredom, a prvi put 2009. godine. Neuer je bio blizu da postane tek drugi vratar nakon Lava Jašina i davne 1956. godine koji se okitio ovom prestižnom nagradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja nogometašica u 2014. je igračica Wolfsburga Nijemica Nadine Kessler, koja je dobila više glasova od Brazilke Marte i Amerikanke Abby Wambach.

Naslov najboljeg trenera ponio je Joachim Loew (54), izbornik svjetskih prvaka Nijemaca, a njegovi protukandidati bili su trener Reala Carlo Ancelotti i Argentinac Diego Simeone iz Atletico Madrida. Ralf Kellerman, trener europskih prvakinja Wolfsburga, najbolji je trener u ženskom nogometu.

Autor najljepšeg pogotka u prošloj godini i osvajač nagrade Ferenc Puskas je Kolumbijac James Rodriguez za pogodak Urugvaju u osmini finala Svjetskog prvenstva. U užem izboru za ovu nagradu bili su još pogodak Nizozemca Robina Van Persiea Španjolcima na istom prvenstvu i zgoditak irske nogometašice Stephanie Roche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabrana je i najbolja momčad u protekloj godini, a među 11 najboljih nema hrvatskih nogometaša. U idealnoj momčadi su Neuer (Njem/Bayern) – Sergio Ramos (Špa/Real Madrid), Thiago Silva (Bra/Paris SG), David Luiz (Bra/Paris SG), Philipp Lahm (Njem/Bayern) – Andrés Iniesta (Špa/Barcelona), Toni Kroos (Njem/Real Madrid), Ángel Di Maria (Arg/Manchester United) – Arjen Robben (Niz/Bayern), Lionel Messi (Arg/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid). Naš Luka Modrić je u drugoj, pričuvnoj FIFA momčadi u kojoj su Thiabault Courtois, Marcelo, David Alaba, Marcel Hummels, Dani Alves, Yaya Toure, Xabi Alonso, Neymar, Zlatan Ibrahimović i Luis Suarez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.