Europski nogomet u hrvatskim bojama: Vatreni spremni za nezapamćenu žetvu trofeja u najjačim ligama…

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski nogomet u europskom, klupskom nogometu, ove sezone stoji sjajno, mnogi će reći nikad bolje. Naime, hrvatski treneri, hrvatski igrači ”haraju” Europom, uglavnom osvajaju trofeje ili se za njih bore.  Ligu prvaka će definitivno osvojiti najmanje jedan Hrvat, u slučaju da se Lige prvaka dočepaju glavni favoriti, Juventus ili Real to bi mogla biti čak dva, Kovačić i Modrić s jedne, Mandžukić i Pjaca s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ligama petice imamo nekoliko trenera, no, zadržimo se kod jednog koji se bori za trofej, Niko Kovač u Bundesligi bi mogao biti prvi hrvatski stručnjak s trofejem u ligi petice još od vremena ”Malog Napoleona” Tomislava Ivića, koji je davne, ratne 1992. godine koji je osvojio naslov prvaka Francuske s Marseilleom 1992.! Prije njega je Bundesligu osvajao legendarni Branko Zebec s Bayernom.. Više je hrvatski stručnjak osvajao pokal njemačkog kupa, koji bi ove sezone mogao uzeti Kovač s Eintrachtom, klubom za koji igra povremeni hrvatski reprezentativac, mladi Ante Rebić. Kovača u finalu kupa čeka dortmundska Borussia, koju mnogi smatraju favoritom, no, stara izreka govori kako u Kupu nema favorita.

Uz njemački Kup Hrvati love trofeje u još četiri jake europske Lige, u francuskoj ligi blizu naslova je Monaco Danijela Subašića, koji je još i u igri za trofej Lige prvaka s obzirom kako su izborili polufinale. Velika prijetnja Monacu je sve bolji PSG, dok im na putu do finala Lige prvaka stoji Juventus Marija Mandžukića i Marka Pjace. U sva četiri kluba koja su izborila polufinale Lige prvaka, dakle, u Juventusu, Realu, Monacu i Atletico Madridu Hrvatska ima svoje predstavnike, redom, Mandžukić, Pjaca, Mateo Kovačić, Subašić te Šime Vrsaljko.  Sjajan uspjeh za hrvatski nogomet.

Najveću žetvu trofeja Hrvati mogu očekivati u Juventusu, Pjaca i Mandžukić vjerojatno će osvojiti prvenstvo Italije, ako pobjede Lazio u finalu Kupa osvojit će i Kup Italije, a tu je i borba za Ligu prvaka. I u Španjolskoj se Hrvati, u dresu Reala i Barcelone, bore za trofeje, Real je Kovačićem i Modrićem vrlo blizu naslovu, ako ne uspije Real hoće Barcelona sa sve boljim Ivanom Rakitićem.  Real, zajedno s Atleticom, se bori za finale Lige prvaka.  Barcelona je blizu osvajanja Kupa kralja, u finalu igraju protiv ipak puno skromnijeg Alavesa. Barcelona, s obzirom na ispadanje u Ligi prvaka, ima imperativ osvajanja Kupa kralja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli smo francusku ligu? Bilo bi nepravedno ne spomenuti relativno mali, u Hrvatskoj manje poznati klub Angers, koji se s Mateom Pavlovićem plasirao u finale francuskog Kupa, ipak, teško će do pobjede s obzirom kako će s druge strane u finalu biti moćni PSG. No, ponovimo još jednom, u Kupu nema favorita, a posebno ne u finalu. Iako je PSG nemjerljivo moćniji, igrački kvalitetniji.

Dakle, ako pažljivije pogledamo diljem Europe Hrvati se bore za trofeje u mnogim ligama, ne samo u najjačim ligama Starog kontinenta. Čak 29 Hrvata, bilo kao treneri, bilo kao igrači, u poziciji su, ili barem imaju realne šanse, osvojiti trofej. Primjerice, bivši nogometaš Rijeke Matej Mitrović blizu je naslova prvaka Turske s Bešiktašem. Objektivno, Lovre Kalinić teško će do naslova u Belgiji budući da zaostaje za pet bodova ua Anderlechtom, no, nada postoji, iako nije velika. U Ukrajini prvak je već poznat, to je Šahtar Darija Srne, oni u finalu Kupa igraju protiv Dinama iz Kijeva i Domagoja Vide.  U Škotskoj bi do trostruke krune mogao Jozo Šimunović, Celtic je prvak i osvajač Liga kupa, dok bi u finalu FA kupa mogao slaviti protiv Anerdeena, kojeg je nedavno razbio 3:0….

I u ostalim europskim ligama hrvatski nogometaši i treneri imaju veliku priliku domoći se trofeja… Zaista jedna nezaboravna sezona za hrvatske nogometaše, hrvatski nogomet općenito…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.