Hrvatskom Davis Cup pobjedniku Ivanu Ljubičiću dodijeljena Nagrada za izvrsnost

Foto: fah

Proslavljeni hrvatski tenisač Ivan Ljubičić koji je 2005. godine u paru s Mariom Ančićem donio Hrvatskoj prvi trijumf u Davis Cupu, u nedjelju je u zagrebačkoj Areni primio Nagradu za izvrsnost koju su mu dodijelili Međunarodna teniska federacija (ITF) i Teniska kuća slavnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan je od 1998. do 2010. godine predstavljao Hrvatsku u 22 Davis Cup dvoboja u kojima je imao učinak 23-13 u pojedinačnim mečevima te 13-6 u parovima. Najviše se istaknuo 2005. godine, u kojoj mu je nedostajala samo jedna pojedinačna pobjeda za besprijekoran učinak. U dvobojima s SAD-om, Rumunjskom i Rusijom sudjelovao je u osvajanju tri pobjednička boda, na finalu protiv Slovačke u Bratislavi je prvog dana pobijedio Karola Kučeru, potom u paru s Mariom Ančićem svladao Michala Mertinaka i Dominika Hrbatyja, ali je posljednjeg dana finala poražen od Hrbatyja u pojedinačnom dvoboju te nije uspio postati jedini tenisač koji je u istoj godini pobijedio u svim ‘živim’ mečevima.

Osim toga, Ivan je osvojio 10 ATP naslova, došao do 3. mjesta na ATP ljestvici i dvaput sudjelovao na završnom ATP turniru osmorice najboljih. Uz dostignuća na terenu, Ljubičić je još za igračke karijere bio aktivan i izvan terena, predstavljajući svoje kolege s ATP Toura u Vijeću direktora Udruge teniskih profesionalaca. Po završetku karijere aktivirao se kao trener vrhunskih igrača, prvo u taboru Kanađanina Miloša Raonića, a od ove godine u timu svog velikog prijatelja Rogera Federera.

“Ivan Lubičić je bio uzor i inspiracija mnogima u našem sportu, pogotovo hrvatskim tenisačima koji se ovog vikenda bore za pobjedu. Svojim talentom, predanošću i ponašanjem bio je veliki promotor našeg sporta, Davis Cupa i svoje nacije. Zadovoljstvo mi je što mu možemo uručiti ovu nagradu”, izjavio je predsjednik ITF-a David Haggerty koji je Ivanu predao nagradu u društvu proslavljenog australskog tenisača Marka Woodfordea, nazočnog u Zagrebu kao predstavnika Teniske kuće slavnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Ljubičić je drugi hrvatski tenisač kojemu je dodijeljena Nagrada za izvrsnost, koja se zaslužnim tenisačima dodjeljuje od 2001. godine, kad je prvi dobitnik bio Australac Neale Fraser. Prije Ivana, nagradu je 2005. godine tijekom finala u Bratislavi dobio Goran Ivanišević, a obojice je ove godine, Goranu tijekom polufinala Davis Cupa u Zadru, a Ivanu u subotu u Zagrebu, dodijeljena i Nagrada za posvećenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.