Iracionalno i namjerno širenje panike: Ako država nije u stanju osigurati jednu utakmicu, onda to i nije država!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras će od 20:45 odigrati jednu od najvažnijih utakmica u ovim kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo, iako su, naravno, sve utakmice važne.  Derbi je to hrvatske kvalifikacijske grupe između dvije vodeće reprezentacije. Samim time, trebao bi to biti sportski spektakl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto utakmice, borbe na travnjaku, glavna tema je ipak, nažalost, ”utakmica” na tribinama, o čemu i na čemu inzistiraju mediji u strahu od ponavljanja nekih mračnih scena iz prošlosti.  Važno je spomenuti da neće biti nekoliko ključnih igrača, iz raznih, objektivnih razloga neće biti Perišića, Ćorluke, Vrsaljka, Lovrena… Međutim, Hrvatska s obzirom na kvalitetu, širinu klupe, ne bi trebala imati problema nadoknaditi one kojih ih nema, jer naposljetku, koga nema bez njega se mora. Nažalost, sve to, sam sportski događaj, u drugom je planu.

Brojni medijski napisi uoči utakmice, a u vezi mogućih nereda, pokazuju pomalo i iracionalni strah od huligana, naime, ako država ne može zaštiti reprezentaciju od napada, od huligana, onda to i nije država. Ako država, institucije države, mogu osigurati dolazak u Hrvatsku, boravak u Hrvatskoj, velikih državnika, kao što su američki predsjednici ili Sveti otac nelogično je vjerovati da nisu u stanju osigurati jednu sportsku priredbu bez obzira koliko ona bila posjećena, naravno, pod uvjetom da to stvarno žele.  Drugim riječima, ukoliko shvatimo ovako kako smo naveli dvoboj na Maksimiru i najave nekih grupica o izazivanju nereda moguće je zaključiti da se zapravo radi o iracionalnom i namjernom širenju panike.

Hrvatska, kao dio HNS-a, sviđalo se to nekome ili ne,  pod oštrim je sankcijama Fife i svaki novi incident na tribinama mogao bi značiti kud i kamo težu kaznu od dosadašnjih, pa čak i diskvalifikaciju iz ovoga natjecanja. Diskvalifikacija iz kvalifikacija značila bi, nažalost, i diskvalifikaciju na duže vrijeme, barem pet godina Hrvatska ne bi igrala veliko natjecanje, nikome, a ponajmanje državi te navijačima, nije u interesu takav scenariji. Nije to u interesu ”borcima” protiv navodne samovolje u HNS-u, jer njima ne bi trebala biti meta reprezentacija, ako im je cilj pravda u hrvatskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, nerad u problemima huliganizma, pa i izbjegavanje dijaloga, došao je na naplatu i teško ga je otkloniti, najveći ceh plaćaju reprezentativci, lišeni podrške i pomoći s tribina, jer manjina u takvim situacijama uništi želju većine. Većina želi reprezentaciju u svom dvorištu i na koncu na krovu svijeta. Koliko god patetično zvučalo, Hrvatska ima kvalitetu, uz potporu navijača ona će prije ili poslije doći do izražaja. Inače, kakvog sve to ima smisla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.