Izbornik Čačić otkrio zašto je za poraz od Estonije okrivio pijesak, kako mu je raditi u klimi ‘antinogometne i antihaenesovske histerije’…

Foto: fah

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić za Jutarnji list otkrio je zašto je za poraz okrivio pijesak, što očekuje od izleta u L.A., zbog čega Pivarić ostaje njegov favorit i zašto u Ligi prvaka navija za Monaco…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za početak moram pojasniti kontekst: uopće ne bismo išli na put u Estoniju u ovom terminu, uzimajući u obzir tamošnju temperaturu i uvjete, da nije bilo džentlmenskog dogovora s estonskim savezom. HNS je pristao uzvratiti uslugu Estoncima nakon njihova fer postupka prošle godine, a ovo je bio jedini ponuđeni termin u kalendaru. Nemam problema s preuzimanjem odgovornosti za visoki poraz, ali branit ću tvrdnju da se na takvoj podlozi nije moglo bolje. Pogotovo kada uzmete u obzir da smo u dvoboj ušli s hendikepom, nikada u povijesti hrvatska reprezentacija nije primila pogodak u 1. minuti”, pojašnjava Čačić.

“Mi imamo tehnički puno potkovanije i plemenitije igrače od Estonaca, oni su naučili prirodnim putem, građenjem napada ‘od začeća’ dolaziti do prilika i golova, a u Tallinnu je to bilo nemoguće. Tamo do 40-i-neke minute to nam je još donekle uspijevalo, ali vidjeli ste alarmantne reakcije igrača nakon Pjacine ozljede, u tom trenutku je bilo teško i vratiti punu koncentraciju”, dodao je.

Progovorio je i o Ivanu Perišiću koji je prozvao HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Perišić je emotivan momak koji je definitivno želio da ova utakmica dobro završi po reprezentaciju, pogotovo kada znate da je prvi put istrčao s kapetanskom vrpcom oko ruke. Kao nekadašnji veliki igrač Davor Šuker lako će shvatiti, nema tu govora o dijeljenju lekcija ili narušavanju predsjednikova autoriteta. Što se tiče test utakmica, HNS ih dogovara uzimajući u obzir različite čimbenike, između ostalog konzultira se i moje mišljenje. Kritika ovdje nije opravdana jer igrali smo za mojeg mandata i s Rusijom, Izraelom ili Mađarskom kao sudionicom završnice Eura. Kalibar San Marina i Moldavije sam tražio uoči odlaska u Francusku i kasnije se pokazalo da sam ispravno rezonirao. Španjolci i Turci, naši suparnici u skupini, završnu glazuru su udarali protiv jakih suparnika, a mi smo ih pobijedili”, rekao je.

Upitan što misli dobiti od puta u Los Angeles krajem svibnja kaže da su svi igrači zainteresirani za taj izlet i motivirani za meč s Meksikom. Osim toga, većini kandidata sezona završava 20. svibnja, pa trebaju neki natjecateljski podržaja prije 11 lipnja.

Branio je i Pivarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Josip Pivarić kod mene je za reprezentaciju odigrao šest kvalifikacijskih utakmica. U tih šest utakmica Hrvatska je ostvarila šest pobjeda, postigla je 14 golova, nije primila niti jedan. U posljednjem nastupu protiv Ukrajine protiv sebe je imao Jarmolenka, igrača za kojim trči pola Europe. Jarmolenko ga je probio jednom ili dva puta, što će se braniču dogoditi i u dvoboju s nižerazrednim krilnim napadačem, dok je Pivarić na drugoj strani imao više prodora i upotrebljivih ubačaja. Pametnom dosta. Taj je dečko, kako kažete, zaista bez pravog razloga izložen prekomjernom granatiranju”, dodao je.

Poslao je jasnu poruku svima da neće biti populist i popuštati pod pritiskom medija i javnosti, kriteriji za odabir bit će isključivo sportski.

“U ovom konkretnom slučaju Andrijaševiću i Pašaliću više će koristiti trening s matičnim momčadima, brušenje forme za kraj sezone, nego tih pola sata ili 45 minuta u Tallinnu”, jasna je poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije mu lako.

“Pitao sam ljude u Savezu – pa kako su to bivali imenovani moji prethodnici? Rekli su mi – isto kao i vi. OK, prihvatio sam taj križ i krenuo raditi u onoj klimi antinogometne i antihaenesove histerije. Kada danas rekapituliram učinak, vidim da su igrači odradili ogroman posao. Sretan sam zbog njih, nema više u meni velike gorčine niti zbog onakvog frustrirajućeg oproštaja od Eura, jer vidim da u tom trenutku jednostavno nismo imali sreće. Pogodili smo vratnicu 23 sekunde prije nego što ćemo primiti gol protiv Portugala. Ispali smo, ali smo na svojem putu senzibilizirali hrvatskog čovjeka za reprezentaciju kao nikada prije. Nitko tih dana nije bio ravnodušan…”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.