Kaos: Što se doista dogodilo onoga dana kada je iznad stadiona Partizana u Beogradu bespilotna letjelica donijela zastavu Velike Albanije?

Foto: fah

Bivši kontroverzni predsjednik Nogometnog saveza Srbije Tomislav Karadžić ispričao je, kako tvrdi, istinu o utakmici između Srbije i Albanije koja se prije dvije godine igrala u Beogradu, a koja je zbog naleta drona s albanskom zastavom prekinuta. Radilo se o kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo, na koje se Srbija nije plasirala. Dron je sa zastavom Velike Albanije spušten iznad terena stadiona Partizana na kojem je utakmica igrana. Karadžić je rekao da se radilo o diverziji insajdera iz Srbije a ne, kako kaže “tradicionalnih neprijatelja Albanaca.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karadžić je to izjavio za Informer te je za napad optužio Srbe koji su izveli nerede u Genoi prije šest godina zbog čega utakmica između Italije i Srbije u sklopu kvalifikacija za Euro nije odigrana

“Dron protiv Albanije i neredi u Genovi, sve je to djelo istih organizatora. Albanac Ismail Morina preuzeo je zasluge, ali on je mogao biti samo kotačić u organizaciji. Nema dileme da je imao podršku odavde, iz Srbije. Ne može netko iz Albanije doći u Beograd, popeti se na krov crkve i pustiti dron, a da to nitko ne zna. Nema govora o tome, to je nevjerojatno. Kolika je samo hrabrost izvesti tu operaciju, i to protiv svoje zemlje, svoje reprezentacije, protiv nacionalnog interesa, a naočigled cijele Europe. Svaka čast”, rekao je očito rezignirani bivši šef Srpskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako već vjerojatno čak i šira sportska europska javnost zna utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je kod rezultata 0:0, bespilotna letjelica iznad travnjaka, u niskom letu, donijela je zastavu tzv. Velike Albanije u čijem je sastavu i danas neovisna država Kosovo, kao i još neki teritoriji današnje Srbije koji se nisu uspjeli otrgnuti Miloševićevom režimu devedesetih.  Gledatelji su, naravno, negodovali, oni najradikalniji tražili su osvetu, izbacivanje Albanije iz europskih natjecanja, diplomatski rat i tko zna što sve ne.

Srbijanski reprezentativac Stefan Mitrović povukao je zastavu s drona nakon čega su ga okružili igrači Albanije i došlo je do lakših sukoba, Mitroviću su zastavu oteli, nakon čega je uslijedio kaos i ulijetanje razjarenih gledatelja na travnjak. Albanske nogometaše krenuli su tući kako divljaci iz publike tako i redari. Ipak, Kolarov, Ivanović i neki ostali reprezentativci Srbije spriječili su tragediju, albanski nogometaši uspjeli su se izvući s terena pod teškim napadima stotina divljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, reagirao je i Sud za sportsku arbitražu u Lausannei, nakon dugog disciplinskog i žalbenog postupka, odlukom najviše instance meč je registriran pobjedom Albanije 3:0, a Srbiji su oduzeta tri boda.

Sudac kontroverzne utakmice bio je Martin Atkinson, koji je dvoboj prekinuo, što je bio jedini mogući izbor.  Podsjetimo također kako je na stadionu Partizana odmah uhićen Orfi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame. Njega su snage sigurnosti privele u VIP loži stadiona pod sumnjom da je organizirao i rukovodio cijelim događajem. Kasnije je pušten,  jer je pokazao američku putovnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su na društvenim mrežama navodni krivci preuzeli odgovornost za incident.

Inače stadionom Partizana u Beogradu i prije, a pogotovo nakon incidenta, odjekivalo je “ubij, zakolji da Šiptar ne postoji!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.