Komentar – Tandem Jeličić-Beusan pretjerao? Na HRT-u napali izbornika Vatrenih Antu Čačića kao da je izgubio 10 utakmica zaredom!?

Foto: Snimka zaslona

Na Hrvatskoj televiziji zbivaju se godinama, dakle, ne od jučer, razna čudesa, na neka smo navikli, više ili manje, na druga nikad nećemo, s trećima moramo živjeti budući da nemamo izbora. Međutim, kao RTV pretplatnici imamo pravo komentirati, pravo pitati, pa čak i ako možda nismo u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmimo za primjer posljednji “slučaj”, utakmicu između Hrvatske i Islanda na Maksimiru u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo. Vatreni su na sablasno praznom Maksimiru, gotovo u zimskim uvjetima, pri čemu prazan stadion dobiva dodatnu fantomsku dimenziju, više nego solidnom igrom svladali vrlo neugodnog protivnika (2:0) koji je na prošlom Europskom prvenstvu u Francuskoj bio veliko, možda i najveće, iznenađenje. S obzirom na okolnosti mnogi bi rekli da je pobjeda hrvatske reprezentacije, uz, ponovimo, solidnu, u drugom poluvremenu na trenutke i vrlo dobru, igru, sjajan uspjeh. Island, u što su se Portugal i Engleska uvjerili na Euru, nije lako pobijediti.

Umjesto iskrenih čestitki hrvatski izbornik Ante Čačić, koji dosad na klupi Vatrenih nije izgubio niti jednu utakmicu u regularnih 90 minuta, dočekan je na HRT-u skoro pa kao gubitnik. Posebno nabrijan bio je, u posljednje vrijeme nervozni, Joško Jeličić, kome se u “napadu”, nogometnim rječnikom rečeno, pridružio i Mateo Beusan. Oko sokolovo Hrvatske televizije, koji vidi poput sokola i danas, kao prije 15 godina. Radi se o svojevrsnom fenomenu. Zanimljivo, dok je bio aktivni nogometni sudac i puno mlađi neki bi rekli da je imao nešto slabiji vid.
Da pojasnimo, prije nego se suočimo s optužbom kako je ovo pismo potpore izborniku, Hrvatska je vjerojatno imala i boljih rješenja za izbornika od Ante Čačića, Ante Čačić sasvim sigurno nije najbolji svjetski trener, ali Ante zasad vodi Vatrene vrlo uspješno. Hrvatska je u četiri kvalifikacijske utakmice primila tek jedan pogodak, ostvarila tri pobjede te jedan nesretni remi protiv Turske u utakmici koju su Vatreni odigrali vrlo dobro. Ne može baš na svakoj utakmici zabiti pogodak, nešto bi morali i igrači.

Antini izabranici zabili su deset golova u ovim kvalifikacijama, tako da uz deset bodova Hrvatska ima gol razliku 10:1 i vrlo čvrsto drži poziciju koja vodi prema Rusiji. Uz još jedan, i to ključni dodatak, Čačić dosad kao izbornik nije vodio domaću utakmicu pred gledateljima. Hrvatska zbog divljanja huligana već četvrtu utakmicu igra pred praznim tribinama. Takve se stvari drugim izbornicima ne događaju. Veliki je to hendikep. Na samom početku kvalifikacija Turska se vjerojatno ne bi izvukla da se nije igralo na praznom Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se Jošku Jeličiću i Mateu Beusanu. U studio HRT-a nakon utakmice došao je vrlo brzo, kako je to i običaj, Ante Čačić, uz nekoliko uobičajenih izjava nakon pobjede Čačić se suočio s pitanjima koja, neki bi rekli, nisu u nadležnosti Jeličića i Beusana. Naime, ne sjećamo se koliko je utakmica kao trener vodio Jeličić, još manje Beusan?

Bivšeg nogometaša Hajduka i Dinama Joška Jeličića zasmetala je činjenica da je Rakitić igrao na mjestu na kojem je po njegovom mišljenju trebao igrati Andrej Kramarić, nogometaš koji igra izvrsno u Bundesligi, a koji je sjedio na klupi do 83. minute.

Možda je Jeličić u pravu, ali je Čačić barem pred gledateljima zaslužio bolji odnos, bolji tretman, ovako se željelo od njega napraviti amatera i to je učinio gotovo pa trener amater – sukomentator HRT-a Jeličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno, treba reći da je Rakitić igrao malo povučenije, što kod Čačića inače ne igra, samo zato što nije igrao od početka Luka Modrić. Koliko god Mateo Kovačić bio u dobroj formi još uvijek nije Modrić, nema onaj defenzivni osjećaj, što se u drugom poluvremenu vidjelo kada je ulaskom Luke Hrvatska spustila loptu na zemlju i stvorila pet-šest sjajnih prilika. Da ipak napomenemo, Kova je igrao dosta korektno u prvom dijelu i ništa mu se ne bi trebalo predbaciti.

No, vratimo se Jeličiću i odgovoru izbornika.

“Ivan Rakitić je danas igrao u 4-3-3, htjeli smo biti sa što više igrača ispred njihove zadnje linije u takvoj formaciji. Kramarić će biti korišten onoliko koliko ja smatram da treba igrati. Rakitić je stožerni igrač, što ne znači da i ostali igrači nemaju priliku igrati. Kramarić je dosegao visoku razinu i pokazao da se na njega može uvijek računati. Igrači su dali sebe u ovim teškim uvjetima, ti Joško si bio nogometaš pa znaš. Sjetimo se kritika prema Srni i Mandžukiću, a Rakitić je još uvijek potreban ovoj reprezentaciji”, rekao je pomalo nervozno izbornik, što je vidimo uzdrmalo i Jeličića, koji je više puta, nervozno, je ponovio da nikada nije rekao da Rakitić nije potreban reprezentaciji te je dva-tri puta naglasio da je Rakitić potreban Vatrenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga prebacio se Jeličić i na Marija Mandžukića, čijom izvedbom također nije bio zadovoljan, a posebno činjenicom da je Mandžo imao previše ubačaja u šesnaesterac umjesto da on bude taj koji će čekati centaršut. Ima Jeličić pravo, Mandžo nije bio na razini na kakvoj je bio protiv Kosova, međutim, to je Mandžukić, jedan od najboljih hrvatskih napadača u zadnjih petnaest godina, koji, usput budi rečeno, ima za mnoge iznenađujuće dobar centaršut, dok su njegovu glavu promašivali naši bočni igrači Mandžo je nekoliko puta dobro ubacio te se tako Ivan Perišić glavom dočepao odlične prilike, ali je vrlo dobri vratar Islanda obranio.

“Recite Ante zašto je to tako, pitam samo jer bih želio nešto naučiti?,”pitao je Jeličić. Na što je izbornik ipak zauzeo malo mirniji gard.

“Marija usmjeravam da bude koncentriran na 16-erac, ali nekad se javi u ulozi za koju bih volio da bude drugačija, ponekad se previše troši u drugim zadaćama”, zaključio je hrvatski izbornik.

Nakon Jeličića na red je došao neuništivi Mateo Beusan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko sokolovo je komentirao i isključujući crveni karton Ivanu Perišiću u sudačkoj nadoknadi, zbog čega možda i najbolji naš nogometaš u zadnjih dvije godine neće biti na raspolaganju Čačiću za Ukraijnu. Beusan je prigovorio izborniku da bi se u stručnom stožeru netko trebao baviti sucima, analizirati suca koji je određen da sudi iduću utakmicu kako se ne bi događalo to što se Perišiću dogodilo i kako bi igrači bili bolje pripremljeni za utakmicu. Je li doista iskusni Čačić toliki amater da to ne zna? Ne vjerujemo.

Dakle, tu Beusan, iako je njegova poruka, dakako, racionalna, čini pogrešku. Teško je ukrotiti Ivana Perišića. Perišić je, naravno, napravio glupost, nepotreban prekršaj na kraju utakmice, međutim…Treba najprije shvatiti tko je Ivan Perišić, to je nogometaš koji je jednako borben, koji jednako igra, jednako “grize”, u prvoj kao u 91. minuti, Perišić ne kalkulira, on ide u vatru i kad vatrogasaca nema u blizini, glavom na kopačku i kad nitko neće, inače to ne bio Perišić. Bio bi kalkulant.

Dakle, teško je, pa nerijetko i pogubno, mijenjati nečiju osobnost, posebno ako mu je ona u većini slučajeva ključna prednost. Iako, za budućnost, stoji i ono što je Beusan rekao Čačiću. No, sve se to, ponovimo za kraj, moglo reći na nekom drugom mjestu, u neko drugo vrijeme, recimo odmah poslije emisije, a ne nakon 94 minute teške borbe na teškom maksimirskom travnjaku protiv atletski fantastično spremnih Islanđana, koji su ipak morali priznati da je Hrvatska bolja. Tu Hrvatsku vodio je Čačić.

Hrvatska pobjeđuje, a “Čačić je tako loše vodi”, što će tek biti kada izbornik bude na visini zadatka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.