Licemjerju medija nema kraja: Tjerali Marija Mandžukića iz reprezentacije, a danas?

Foto: fah

Prije samo dvadesetak dana jedan portal, koji je inače u Hrvatskoj poznat po širenju mržnje i netolerancije prema neistomišljenicima, objavio je jedan, kako su to oni nazvali, ”ultimativni” članak, komentar stalnog komentatora sportskih zbivanja, pod naslovom ”Zašto Mandžukić ne treba startati za reprezentaciju!’‘. Sve se posljednjih sati promijenilo preko noći, očito kako je evolucija doživjela svoje nezapamćeno ubrzanje o kojem nije mogao sanjati čak ni Charles Darwin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u zadnjih dvadesetak dana Mandžukić je odigrao nekoliko zaista impresivnih utakmica, o čemu smo već pisali, a o igri hrvatskog napadača danas u hvalospjevima govori pola Europe. Vrhunac ”eksplozije” Marija Mandžukića bilE su dvije utakmice protiv Barcelone u četvrtfinalu Lige prvaka.

Mandžo je briljirao u Torinu, u prvoj četvrtfinalnoj utakmici protiv Barce koju je Juve dobio s čak 3:0, jednako dobro igrao je sinoć na prepunom Nou Campu. U obje utakmice velika Barcelona bila je nemoćna u dvoboju protiv Juventusa, što je, naravno, sve iskrene ljubitelja nogometa rastužilo.  Teško je bilo gledati koliko su na travnjaku nemoćni Messi, Neymar ili Suarez.  Jedan od razloga nemoći Barcelone bila je sjajna igra hrvatskog reprezentativca, koji je, reći će mnogi, dobio novu ulogu u ”Allegrijevom Juventusu.” Manje zabija, ali zato manje zabijaju Juventusovi protivnici s obzirom kako je Mandžukić sjajan u rušenju, razgradnji protivničkih napada te iniciranju protiv – napada svojih suigrača.

Nema dvojbe, Mandžukić igra sjajno, neki će reći možda nikad bolje. Međutim, je li Mandžo doista tek s gotovo 30 godina postao ”igrač” ili je to bio i ranije s obzirom kako se ipak radi o prvom strijelcu reprezentacije, nakon Šukera, a uz Eduarda? Je li doista Mandžukić tek sada ”stekao pravo startati u prvoj postavi Vatrenih” nakon dvije sjajne utakmice? Jesu li svi oni stručnjaci koje skupo plaćaju Bayern, Atletico, Juventus… doista obične neznalice kad su savjetovali svojim gazdama da angažiraju Mandžukića? Jesu li treneri koji su više puta osvajali europske naslove, nacionalna prvenstva, neznalice kad im je Mandžukić gotovo u pravilu bio standardni stup momčadi? Između ostaloga, Mandžo je jedan od najzaslužnijih za trofej Lige prvaka koji je Bayern osvojio prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, i uvjetno rečeno ”slučaj Marija Mandžukića” pokazuje koliko zapravo hrvatski mediji, ili barem jedan dio njih, mogu biti licemjerni. I koliko Mandžukić mora biti bolji od drugih da bi bio u jednakoj medijskoj situaciji s nekim drugim igračima. Ipak Mandžukić već godinama igra nogomet na najvišoj europskoj razini, u redovito vrhunskim klubovima. Hrvatska nema ”bazen” od 100 milijuna stanovnika kao Njemačka i ne može si dopustiti luksuz ignorirati igrača kao što je Mandžukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.