Marko Pjaca – od ponora do zvijezda: Što su prije samo nekoliko dana pisali talijanski mediji?

Foto: fah

Mladi hrvatski nogometaš i već u neku ruku standardni reprezentativac, Marko Pjaca, pet minuta nakon ulaska u igru dao je svoj prvi pogodak u dresu Juventusa, ujedno i pogodak kojim je Juve načeo Porto u osmini finala Lige prvaka te gotovo sigurno rezervirao četvrtfinale s obzirom na uvjerljivih 2:0 na Dragau.  Uzvrat je na rasporedu 14. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak Marka Pjace možda je i najbolji primjer koliko samo jedan potez, u dobroj mjeri slučajan, iako atraktivan, može promijeniti karijeru mladog igrača i percepciju kod navijača. Sjećate li se kako su talijanski mediji nekoliko dana prije toga žestoko kritizirali hrvatskog igrača nakon loše igre u prvenstvenoj utakmici, ujedno i prvoj utakmici u kojoj je Pjaca krenuo od početka? Pogodak Portu sve je promijenio i danas je ovaj ”moderni” nogometaš meta svih medija u Italiji te Hrvatsku s obzirom kako Pjacu Talijani veličaju kao junaka.

“Najgori je igrač Juventusa i trener ga je s pravom napao. Dezorijentiran je i izgleda kao brzi vlak koji se ispuhao nasred ravnice jer mu se pokvarila lokomotiva”, tako je ugledna talijanska Gazzetta pisala o Pjaci nakon pobjede protiv Palerma. Talijani su vrlo brzo zaboravili koliko je dugo zbog ozbiljne ozljede izvan terena bio mladi nogometaš.

Drugim riječima, u nogometu ponekad, kao i u životu općenito, morate imati sreće. Naime, da nije zabio Portu i da se to nije dogodilo kod rezultata 0:0 što bi to značilo za Pjacu? Bi li on bio danas lošiji igrač nego što je to bio jučer? Kad su Pjaci poručili da ”više ne igra nogomet u jadnoj hrvatskoj ligi” neki će reći kako se u njemu puno toga prelomilo. Tako zaključuju pojedini talijanski mediji. Imaju li pravo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mladi hrvatski reprezentativac Marko Pjaca hit je u nogometnoj Italiji. Svi ga traže, svatko želi njegov autogram ili selfie, a Pjaca se samo smješka i ne čini se previše iznenađenim cijelom zbrkom koja je nastala oko njega. Ovaj mladić kao da je predvidio sve, kao da je njegova magična večer u Ligi prvaka bila unesena u ugovor s Juventusom”, piše danas Gazzetta dello Sport. Dakle, samo nekoliko dana nakon što je taj isti medij osuo paljbu po hrvatskom mladiću.  Tako je Gazzetta odradila intervju s Pjacom koji je svojim izjavama pokazao ipak zavidnu razinu profesionalnosti i korektnosti, s obzirom na godine malo je tko tako nešto očekivao.

“Bila je to savršena noć za moj prvi gol za Juventus. Presretan sam i nadam se da je ovo tek prvi u nizu koji ću zabiti u Juveovu dresu. Ne znam hoće li se išta promijeniti, ali samo moram nastaviti teško raditi na svakom treningu i na svakoj utakmici. A trener je šef i moram učiniti ono što on kaže. Trudim se svaki dan i želim da bude sretan sa mnom i suigračima, ali i našim navijačima.  Došao sam u novu zemlju, u novu kulturu. Postao sam član nogometnog velikana i sasvim je logično da mi treba neko vrijeme da se priviknem na sve što mi se događa. Mislim da trener najviše misli na to kada od mene traži da se ‘probudim’. Trudim se, učim puno, treniram i mislim da mogu još puno napredovati”, rekao je, između ostaloga, Pjaca u intervjuu, u kojem je, kako se vidi, najvažniji zaključak da je došao učiti od vrhunskih nogometaša u jednoj od najjačih europskih liga. Naravno, Pjaci je također jasno da se preko noći njegov status neće puno promijeniti, iako će gol Portu pomoći. Ako ništa drugo trebao bi mu prokrčiti put, sve ostalo ovisi o njemu.

“Lakše je igrati za Juventus nego naučiti talijanski. No obećavam da ćemo sljedeći intervju održati na talijanskom”, zaključio je hrvatski nogometaš, koji je itekako svjestan da na treninzima Juventusa nema zabušavanja, trener Allegri trenig smatra skoro jednako važnim kao što je to utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.