‘Mir na sjeveru’: Je li doista moguće ujedinjenje dvije grupacije BBB-a?

Foto: Fah

Bad Blue Boys Fan Club, radi se o frakciji BBB-a koja je u, blago rečeno, dobrim odnosima s aktualnim čelništvom zagrebačkog Dinama, pozvali su prije nekoliko dana sve suprostavljene frakcije BBB-a da se u novoj sezoni ujedine kako bi opet zajedno navijali za plave na sjeveru Maksimira. Poziv je stigao na vrijeme, s obzirom da su pred Dinamom europske utakmice koje će odlučiti hoće li Zagrepčani ove jeseni imati prilike gledati ugledne europske klubove na Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, kako je bilo za očekivati, ovakav poziv drugoj frakciji BBB-a, koja je brojnija, tako nešto ne pada napamet sve dok stvari u klubu “ne dovedu u red”. Drugim riječima, dok aktualna garnitura zajedno sa savjetnikom Zdravkom Mamićem vlada Dinamom. BBB-i koji ne podržavaju Mamića žele izbore i žele promjene, međutim, za to zasad u Maksimiru ne žele ni čuti. Mamić je u više navrata odbio sve zahtjeve Kluba navijača Dinama.

BBB Fan club traži također da se na ostalim tribinama na kojima gostuju navijači Dinama između sukobljenih grupa više ne budu jake zaštitarske i policijske snage koje onda moraju sprečavati dvije frakcije BBB-a da se međusobno ne obračunavaju. Njihovi obračuni poprilično su žestoki, nedužnih nema, iako obje grupacije prebacuju krivnju jedni na druge.

Nadalje, pozivom koji je naslovljen kao apel pod imenom “Mir sjeveru” iz BBB Fan Cluba apeliraju te tvrde da je došlo vrijeme za završetak ovog “smiješnog rata”, koji, kako navode, predugo traje. Traže da se na prvo mjesto postavi ono što bi navijačima trebalo biti najvažnije, dakle, to je nogometni klub Dinamo, za koji obje grupacije BBB-a navijaju. Nažalost, u žestokim okršajima između članova BBB Fan Cluba i brojnije grupacije BBB-a iz Kluba navijača Dinama korišteno je čak i vatreno oružje, više su se puta fizički sukobili zbog čega iz Fan Cluba pozivaju na razum. No, ne spominju ništa vezano uz moguće izbore u Dinamu, a onda i poslije njih promjenu “vlasti” u klubu koji. nažalost, na utakmicama HNL-a prati jako malo ljudi, praktički kao da se radi o amaterskoj ligi. Bez navijača nogomet nema smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrijeme je da se zaborave ili barem ostave po strani svi osobni animoziteti i sukobi iz prošlosti, te da zanemarimo vlastita ega i nađemo način na koji ćemo skupa bodriti sveti klub vodeći ga do novih pobjeda te da vratimo stari sjaj jednoj od nekada najrespektabilnijih navijačkih skupina, Bad Blue Boysima”, apeliraju navijači iz Fan Cluba BBB-a.

Nažalost, biti će potrebno puno više od pisma, s jedne i s druge strane, da suprotstavljene grupacije sjednu za stol, makar on bio i u nekoj birtiji, kako bi se pronašlo riješenje kojim će se okončati neprijateljstva, nasilje, mržnja. Dinamovi navijači nikad u povijesti nisu bili podijeljeni,  nisu to bili tijekom Domovinskog rata, kad su se mnogi od njih uključili u obranu Hrvatske, stoga čude duboke podijele danas koje s vremenom samo rastu, ne opadaju, što, naravno, nije dobro i nikome ne donosi ništa, osim nesreće.

Naime, BBB iz Kluba navijača Dinama smatraju grupaciju okupljenu oko BBB FC-a Mamićevom navijačkom skupinom, ukratko, nazivaju ih plaćenicima. Neki tvrde da je to istina, drugi kako se radi o neutemeljenim optužbama. Zašto? Ako su neki i “plaćenici”, teško mogu svi biti plaćenici? Na isti način druga strana iz BBB FC-a proziva one koji na stadionima, pa je toga bilo i na Euru Francuskoj, napadaju Vatrene, bakljama i neredima pokušavaju hrvatsku nogometnu reprezentaciju izbaciti iz velikih nogometnih natjecanja. Naime, BBB FC-a tvrde da takvi napadači na pokušavaju uništiti hrvatski nogomet i da je napad na Vatrene ujedno i napad na Hrvatsku. U BBB FC-u ima onih radikalnijih koji tvrde da radikalniji dio BBB-a iz Kluba navijača Dinama sudjeluje ili barem podržava napade na hrvatsku nogometnu reprezentaciju te se takvi napadi opravdavaju borbom protiv Dinamovog savjetnika Zdravka Mamića. Mamić je sam sebe smijenio, odnosno, otišao je s mjesta čelne osobe Dinama, no, oni koji malo bolje poznaju situaciju u Dinamu i način na koju čelništvo Dinama funkcionira tvrde da je Mamić savjetnik najmoćniji savjetnik nekog kluba na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Pomirenje? Ujedinjenje? Izgleda da obični razgovori neće biti dovoljni, ovdje je potrebno nešto slično Jaltskoj konferenciji. Podsjetimo za kraj, kao datum osnivanja navijačke skupine BBB uzima se 17. ožujak 1986. nakon utakmice s Hajdukom u Splitu.  Navodno je naziv inspiriram u to vrijeme vrlo popularnim filmom “Bad Boys” sa slavnim Seanom Pennom u glavnoj ulozi. No, to je već daleka povijest koja nema puno veze s ovim što se događa danas u Dinamu i oko Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.