‘Neprijatelji države’: Kome smeta dr. Zlatko Hasanbegović – navijač?

Foto: fah

Tehnički ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović jedan je od najpopularnijih ministara u Vladi Tihomira Oreškovića, tehničkoj Vladi koja je, nažalost, srušila samu sebe. Kad bismo nabrojali sve napade koje je posljednjih mjeseci doživio dr. Hasanbegović kao ministar kulture ne bismo daleko došli, ne bi imalo smisla, uostalom, puno bolje su to od potpisnika ovih redova “obavile” ostale kolege. Spomenut ćemo tek dio koji se toliko ne dotiče toliko politike i borbe interesnih grupacija za financijskim sredstvima iz državnog proračuna, zbog čega je popularni i relativno mladi političar najviše na udaru, nego i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometne utakmice?

Posljednji napad dogodio se možda na dosad nezabilježen način, kontroverzna novinarka Zrinka Vrabec Mojzeš u niskotiražnom tjedniku Nacional obračunala se s tehničkim ministrom na način koji se kosi sa svim civilizacijskim tekovinama, ispod ljudskog dostojanstva. Obračun s neistomišljenicima preko djece nije samo udarac ispod pojasa, to je zapravo nedostojno donekle obrazovanog čovjeka, međutim, čak ni takvo primitivno ponašanje nije tema ovog članka. Naime, Vrabec Mojzeš spočitnula je dr. Hasanbegoviću činjenicu da je, između ostaloga, odlazio na nogometne utakmice.

Hasanbegović zbog Vrabec Mojzeš traži od pravobraniteljice zaštitu svoje djece!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljubazno molim buduću vladu, ma tko je sastavljao, da prilikom imenovanja ministra kulture nastoji izabrati nekoga tko je bio barem na dva koncerta u životu i možda pokojoj kazališnoj predstavi, a ne samo na nogometnim utakmicama”, napisala je u Nacionalu Zrinka Vrabec Mojzeš. O ljubaznosti spomenute novinarke dalo bi se raspravljati, međutim, o njenim insinuacijama na račun dr. Hasanbegovića, koga ona podcjenjuje tako što tvrdi da je on “bio samo na nogometnim utakmicama”,  nema rasprave, to je zapravo kvalifikacija, istovremeno i optužba. No, podvala joj nije uspjela, budući kako je podmetnuta nevješto, vrlo prozirno.

Tony Blair i Newcastle?

Naime, kakve veze ima to što je u mlađim danima Hasanbegović odlazio na nogometne utakmice Dinama kao član navijačke skupine BBB-a? Zar to jednog obrazovanog čovjeka, znanstvenika i povjesničara, kakav je dr. Hasanbegović, može uopće diskvalificirati i zašto bi to bio krimen? Ako je Hasanbegović odlazio na nogometne utakmice to ne znači da je manje obrazovan i da nije odlazio na koncerte? Između ostaloga odlazio je i na koncerte Marka Perkovića Thompsona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod nogometnih utakmica. Što bi Vrabec Mojzeš rekla na činjenicu da je jedan od popularnijih britanskih premijera, barem u prvom dijelu svog mandata, Tony Blair, odlazio na utakmice Newcastlea kao fanatični navijač tog kluba? Blair je bio i ostao navijač Newcastlea čitav svoj život i nikad to nije skrivao. Naravno, to ne znači da nije znao ništa drugo osim navijati.

Drugo vrijeme?

Kad smo kod ministra Hasanbegovića u vrijeme dok nije bio ministar, u vrijeme dok su se neki nadali da će Jugoslavija trajati duže od vječnog grada Rima, odlazio je na utakmice Dinama diljem bivše države, bio na zloglasnim stadionima od Sarajeva, Beograda do Banja Luke. Da baš u Banja Luci su navijači Dinama prolazili kroz torturu kakvu nikad nisu nigdje, pa čak ni u Beogradu. Navodno je dr. Hasanbegović imao u tom vremenu nadimak “mali Hasan” koji je dobio jer je tada bio poznatiji jedan “veliki Hasan”, inače jedan od vođa i organizatora navijačke skupine Dinama onoga vremena. A bilo je to neko sasvim drugo vrijeme i motivi su bili nešto drugačiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović je zaista iskreni zaljubljenik u nogomet i uvijek je bio na strani onih koji su se borili protiv nepravde, pa i u nogometu. Možda se i zbog toga našao na udaru mnogih koji su godinama lovili u mutnom?

Neprijatelji države?

Hasanbegović je bio je dio rane skupine BBB, New Blue Generation, bila su to neka druga vremena, u Italiju se odlazilo po navijačke časopise Super Tiffo. Tada su talijanski navijači u puno toga uzor našima, i ne samo našima. Kad smo spomenuli Banja Luku i teror koji su vrlo često tamo znali doživjeti navijači Dinama recimo kako je, prema nekim navijačkim legendama koje uvijek imaju uporište u istini, Hasanbegović bio posljednji BBB na banjalučkom stadionu 1989. godine kada je boyse tjerala jugoslavenska milicija i tretirala ih kao neprijatelje države.

Vrabec Mojzeš – Josipovićeva savjetnica se s neistomišljenicima obračunava napadajući im djecu

Što su oni, budimo iskreni, i bili. Naime, malo tko od Hrvata, istinskih domoljuba, nije bio, na ovaj ili onaj način, neprijatelj Jugoslavije. Zašto? Samo zato što je Jugoslavija uvijek bila negacija postojanja hrvatske države, bez Hrvatske Jugoslavija nikad nije mogla postojati, s Jugoslavijom ni Hrvatske, kao suverene i samostalne države, nije bilo. Iako skromnog obrazovanja znao je maršal što govori kada je rekao da će prije Sava poteći uzvodno nego li će Hrvati dobiti svoju samostalnu državu. Maršal se prevario, neki se s time još uvijek nisu pomirili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim sigurno Zrinka Vrabec Mojzeš ove podatke zna, trebala bi znati budući da su joj kao novinarki dostupni, zašto onda dr. Hasanbegovića ne napada samo kao političara nego i kao navijača? Nema razloga, sugerira nam zdrav razum, nije Zlatko Hasanbegović bio član Araknovih Delija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.