Ovoga vikenda pet velikih derbija

Ovoga vikenda u europskim nogometnim ligama na rasporedu je pet velikih derbija – u Bundesligi se sastaju Bayern i Borussija Dortmund, u Premiershipu je na rasporedu gradski okršaj između Manchester Cityja i Uniteda, u Serie A sastaju se Napoli i Roma, u turskom prvenstvu Slavena Bilića i njegov Beşiktaş očekuje sudar protiv Fenerbahçea, dok će u Rusiji snage odmjeriti moskovski CSKA i Zenit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BAYERN – BORUSSIA DORTMUND (subota, 18,00)

Premda u ovom trenutku Bayern i Borussiju dijeli 14 pozicija na ljestvici i 14 bodova razlike, sudar dva najmoćnija njemačka kluba uvijek donosi visoke tenzije. Između njih nikada nije bilo velike ljubavi, no otkako Bayern ‘krade’ najbolje Borussijine igrače odnosi između klubova dotakli su samo dno. U posljednje dvije sezone Bayern je Borussiji ‘oteo’ dva najbolja igrača – Maria Goetzea i Roberta Lewandowskog, a na pomolu je novi transfer. Bayern je bacio oko na Marca Reusa.

“Ne pridajemo previše pažnje istupima čelnika Bayerna, uostalom ne mogu nas iznenaditi. Sve ovo je već viđeno,” kazao je Borussijin sportski direktor Michael Zorc, dok je trener Jurgen Klopp samouvjereno dodao: “Kaznit ćemo ih jer opet petljaju s našim igračima.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bayern dočekuje derbi na prvoj poziciji bez poraza u prvih devet kola. Bavarci na Allianz Areni imaju svih pet pobjeda i razliku pogodak 18-1. Borussija je pak na 15. mjestu sa šest poraza u devet kola. U slučaju novog kiksa momčad iz Dortmunda mogla bi pasti i na samo začelje ljestvice.

“Borussija je uvijek opasna bez obzira na sastav u kojem igra i poziciju na ljestvici,” kazao je Bayernov napadač Robert Lewandowski koji je četiri godine igrao za Borussiju.

MANCHESTER CITY – MANCHESTER UNITED (nedjelja, 14,30)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon niza godina tijekom kojih je gradom vladala ‘crvena’ boja, u Manchesteru je danas u modi ‘plavo’. U posljednja tri gradska derbija City je uvjerljivo slavio (3:0, 4:1, 2:1). U zadnjih šest međusobnih ligaških ogleda City je dobio pet, a navijači Uniteda još uvijek pamte listopad 2011. kada je City na Old Traffordu ostvario jednu od najvećih pobjeda u povijesti kluba (6:1). Aktualni prvak City je u ovu sezonu krenuo nešto bolje od gradskog suparnika i trenutačno je na trećem mjestu sa 17 bodova, šest manje od lidera Chelsea, dok je United na skromnom osmom mjestu sa 13 bodova i svega tri pobjede u devet kola. Louis van Gaal još nije posložio ‘kockice’ igračkog mozaika ‘Crvenih vragova’, a Nizozemac se nada kako će njegova momčad proraditi upravo na Etihadu. No, statističari su izvukli podatak kako je United pod vodstvom Van Gaal najgore otvorio sezonu u posljednjih 15 godina. Za City neće nastupiti David Silva zbog problema s koljenom, dok se u momčad Uniteda vraća Wayne Rooney koji je odradio tri utakmice suspenzije zbog crvenog kartona.

“Ne igramo najbolje, no u momčadi vlada zajedništvo i vjerujem kako ćemo proraditi. Potrebna je samo utakmica ili dvije da se vratimo na pobjedničku stazu,” kazao je vratar Cityja Joe Hart.

NAPOLI – ROMA (subota 15,00)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ‘popila sedmicu’ od Bayerna, Roma je u Serie A u posljednja dva kola osvojila četiri boda i dostigla Juventus na vrhu ljestvice nakon što je ‘Stara dama’ kiksala u Genoi. Sada oba kluba imaju po 22 boda i identičnu razliku pogodaka 16-4. Napoli je na sedmom mjestu sa sedam bodova zaostatka i treba veliku pobjedu kako bi se vratio u igru za ‘scudetto’. Utakmica na stadionu San Paolo ima i svoj neželjeni dodatak. Zbog straha od osvete Napolijevih ultrasa za smrt Cira Esposita kojeg je prije 50 dana u Rimu ubio navijač Rome Daniele De Santis uoči finala Kupa (Napoli – Fiorentina), policija u Napulju je na nogama. Početak utakmice je pomaknut na 15,00, Roma će putovati zrakoplovom, premda bi put autobusom trajao svega dva sata, a momčad će biti smještena u hotelu čije se ime taji.

“Nažalost, još jednom je nogomet u drugom planu. Nadam se kako ćemo nakon utakmice pričati o nogometu,” kazao je trener Napolija Rafael Benitez.

Ako je suditi prema posljednjim međusobnim susretima ovih klubova možemo očekivati ‘vatromet’ golova, ali i vatromet na tribinama.

BEŞIKTAŞ – FENERBAHÇE (nedjelja, 18,00)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vruće bi moglo biti i u Istanbulu gdje se sastaju lider turskog prvenstva Beşiktaş i aktualni prvak Fenerbahçe. Momčad koju vodi bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić vodi na ljestvici sa 14 bodova, a zatim slijede četiri kluba s bodom manje (Mersin, Akhisar Belediye, Fenerbahče, Galatasaray). Posljednja dva okršaja Beşiktaşa i Fenera završila su bez pobjednika (1:1, 3:3), a u zadnjih pet međusobnih susreta Bešiktaš je samo jednom izgubio. Beşiktaş je u ponedjeljak poražen na gostovanju kod Kayseri Erciyesspora (2:3) i Bilić pod svaku cijenu želi izbjeći novi poraz.

“Poštujem Fenerbahçe, ali mi još uvijek vodimo na ljestvici i vjerujem kako možemo pobijediti Fenerbahçe. Za nas je to vrlo važna utakmica, kao i za našeg suparnika,” kazao je Bilić koji nije želio nasjesti na provokacije Fenerova trenera Ismaila Kartala koji je poručio kako njegova momčad igra daleko bolje.

“Moj kolega ima pravo na svoje mišljenje,” kazao je mirno hrvatski stručnjak.

CSKA MOSKVA – ZENIT (subota, 14,00)

U subotu će na Areni Himki snage odmjeriti klubovi koji posljednje četiri godine vladaju ruskim nogometom. Aktualni prvak CSKA dočekuje doprvaka Zenit. CSKA je u ruskom prvenstvu slavio posljednje dvije godine, a Zenit je oba puta bio doprvak. Prije moskovskog kluba dva uzastopna naslova osvojio je Zenit. Trenutačno je momčad iz St Peterburga na prvom mjestu sa četiri boda fore pred CSKA. Zenit je bez poraza uz sjajnu razliku pogodaka 33-6, dok je CSKA upisao dva poraza od Rubina i gradskog suparnika Spartaka. U posljednja četiri međusobna susreta oba sastava su slavila po dva puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.