Peking domaćin ZOI 2022.

epa04867375 Members of the Chinese delegation celebrate as Beijing wins the right to host the 2022 Olympic Winter Games at the Convention Centre in Kuala Lumpur, Malaysia, 31 July 2105. Beijing was chosen over Almaty to host the 2022 Winter Olympics following the 128th International Olympic Committee (IOC) session in Kuala Lumpur. EPA/FAZRY ISMAIL

Kineski glavni grad Peking izabran je za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Kuala Lumpuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao i ljetne i zimske OI, domaćin ljetnih Igara bio je 2008. godine.

Članovi MOO-a u Kuala Lumpuru birali su između Pekinga i kazahstanskog Almatija, jer su od kandidature zbog negativnog odgovora na lokalnim referendumima odustali Oslo i Muenchen, a još ranije se iz utrke povukao i Stockholm.

Usprkos velikim nedostacima kandidature, jer je Peking prilično udaljen od zimskih centara Zhangjiakoua i Yanqinga, te činjenici da će se organizatori gotovo sigurno morati osloniti isključivo na umjetni snijeg kako bi organizirali natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju, Peking je pobijedio Almati sa 44 naprema 40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi MOO-a odlučili su se ZOI povjeriti Kini zbog stabilne gospodarske situacije i stoga jer je većina borilišta već izgrađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.