Pohlepa jedini motiv napada na igrače Borussije

Foto: fah

Napadač na autobus s igračima Borussije Dormunda je jedan elektroničar s juga Njemačke koji je ubijanjem i ranjavanjem igrača htio zaraditi na spekulacijama s dionicama ovog nogometnog kluba, priopćilo je u petak Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci govore o jedinstvenom slučaju u povijesti njemačke kriminalistike.

„Mi polazimo od toga da je osumnjičeni Sergej W. odgovoran za napad na autobus s igračima Borussije Dortmund 11.4. ove godine. Isto tako vjerujemo da je djelovao sam“, rekla je u petak glasnogovornica Saveznog državnog odvjetništva Frauke Koehler.

Osumnjičenom se predbacuje pokušaj ubojstva, nanošenje tjelesnih ozljeda i aktiviranje eksplozivnih naprava. Prilikom napada koji je, kako je priopćeno, imao cilj ubiti i ozlijediti što više igrača, ozlijeđen je jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetništvo 28-godišnjem Sergeju W., koji posjeduje rusko i njemačko državljanstvo, predbacuje da je ciljanim napadom na momčad Borussije htio utjecati na nagli pad vrijednosti dionica ovog kluba što bi mu, s obzirom na to da je na sam dan napada kupio 15.000 tzv. opcija prodaje (put options), donijelo veliku dobit. Osumnjičen je nekoliko dana prije kupnje opcija podigao kredit u iznosu od 40.000 eura.

Dnevnik Bild piše da je osumnjičeni padom vrijednosti dionica, koji je uslijedio nakon napada, ostvario dobit od gotovo četiri milijuna eura.

Policija je došla na trag Sergeju W., koji je živio u jednom mjestu usred Scharzwalda na jugozapadne Njemačke, nakon što je dobila dojavu banke o sumnjivim novčanim transakcijama. Prateći taj trag policija je utvrdila da je kupnja opcija prodaje izvršena s internetskog priključka iz hotela u kojem su odsjeli i nogometaši Dortmunda i ispred kojeg je i izvršen napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da je Sergej W. nekoliko dana prije i poslije napada boravio u hotelu te se pretpostavlja da je odavde i aktivirao eksplozivne naprave koje su se nalazile uz cestu po kojoj je autobus igrača Borussije igrače prevozio na utakmicu Lige prvaka s AS Monacom.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izrazio je zaprepaštenost motivom ovog zločina. „Ako se potvrde optužbe, onda se zaista suočavamo s posebno odvratnim zločinom“, rekao je de Maiziere.

Predstavnici Borussije su izrazili olakšanje nakon uhićenja osumnjičenog, ali još uvijek vlada zaprepaštenost zbog motiva. „Da je očito netko pokušao kroz napad ostvariti dobit, to je čisto ludilo“, rekao je direktor Borussije Hans-Joachim Watzke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon napada u blizini hotela su pronađena pisma u kojima je tzv. Islamska država na sebe preuzimala odgovornost, ali su istražitelji od samog početka dvojili u vjerodostojnost ovih pisama koje je osumnjičeni očito postavio kako bi istražitelje odveo na pogrešan trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.