Relativizacija napada na Vatrene: Što je ovo trebalo Le Mondeu i na koje se ‘hrvatske navijače’ oni pozivaju?

Ugledni francuski časpopis Le Monde prije utakmice sa Španjolskom, dakle, prije nego li su hrvatski navijači briljirali u Boredauxu, je zaključio da se hrvatski navijači na stadionu bore protiv mafijaša, na neki način, vrlo ružan i opasan, Francuzi relativiziraju izgrede u St. Etienneu na utakmici Hrvatska-Češka 2:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

lemondenavijaci

Zaboravlja se bitno

Naime, Le Monde tvrdi kako su izgredi uzrokovani nezadovoljstvom “navijača” čelnim ljudima Hrvatskog nogometnog saveza. “Hrvatski navijači prokazuju mafijaški sustav svog saveza”, piše Le Monde, koji pritom, nažalost, vrlo prizemno zaboravlja spomenuti da ovakav način “borbe” protiv bilo koga, pa onda i protiv HNS-a, nije dozvoljen. Naime, u napadu na Vatrene u St. Etienneu napadnut je i jedan vatrogasac koji je obavljao svoju dužnost čisteći baklje i petarde s terena, koje su ubacili napadači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, najvažnije što Le Monde zaboravlja su zapravo oni najvažniji na koje se poziva, izgrednika na St. Etienneu bilo je nekoliko, a hrvatskih navijača petnaestak tisuća, koji su svojom reakcijom snažno osudili provokatore i njihovu planiranu diverziju. Ne samo da su navijači osudili diverziju nego su i sami intervenirali protiv divljaka i unaprijed pripremljene režije koja je išla za tim da se sruši moćna hrvatska nogometna reprezentacija, što su navijači shvatili kao udar na Hrvatsku, a ne na HNS i ekipu oko Zdravka Mamića.

Sami navijači protiv “navijača”

Da je tome tako dokaz je sinoćnja utakmica u Bordeauxu, koja je uz sjajnu igru i pobjedu Hrvatske nad europskim prvacima, Španjolcima, donijela i jednako prekrasnu atmosferu na tribinama. Nije bilo niti jednog incidenta, između ostaloga i zato što su se unutar sebe navijači sami organizirali kako bi izolirali napadače i onemogućili im djelovanje. Na taj način navijači su pomogli organizatorima i policiji. Koliko Le Monde misli da je bilo napadača u St. Etienneu, 100 000?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brifirani od medijskih sponzora napadača na Vatrene?

Nažalost, Le Monde je definitivno brifiran od jednog ratobornog dijela tzv. hrvatskih medija koji već mjesecima pozivaju na bojkot reprezentacije, dok istovremeno sami o njoj najviše pišu. Napadaju izbornika, kao da je momčad protiv Španjolske odredila viša sila i kada da plod ovakve igre naše reprezentacije nije sustavan rad mirnog Ante Čačića, koji svojom mirnoćom vjerojatno do ludila dovodi medijske sponzore napada na Vatrene. Ne, ovo nije uopće radikalna tvrdnja ako znamo na koji su način neki novinari i vlasnici nekih portala komentirali na društvenim mrežama izgrede u St. Etienneu.

Napad i na predsjednicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Monde je selektivnim izborom sugovornika napao i hrvatsku predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović, nazvavši njene izjave, odnosno, status na društvenim mrežama nakon nereda u St. Etienneu i napada na Vatrene, opasnima, međutim, to je već jeftini oblik političke borbe protiv Hrvatske u koju se uključio Le Monde, a što ne vrijedi komentirati, ne danas kada je Hrvatska još uvijek pod dojmom prekrasne atmosfere i pobjede u Bordeauxu. Uostalom, što je predsjednica trebala ako ne osuditi izgrede i napad na Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.