Šest reprezentacija poznato za osminu finala

Uoči susreta posljednjeg kola po skupinama svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu već je poznato šest reprezentacija koje su osigurale plasman u osminu finala, dok je pet reprezentacija definitivno otpalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto u drugom krugu natjecanja već su osigurali Nizozemska, Čile, Kolumbija, Kostarika, Argentina i Belgija, dok Španjolska, Engleska, Kamerun, Australija, BiH nakon zadnjeg kola odlaze kući.

SKUPINA A

Za prva dva mjesta bore se Brazil (4), Meksiko (4) i Hrvatska (3), dok je Kamerun ispao iz svih kombinacija. Brazil bi trebao imati najlakši posao jer ga očekuju razbijeni afrički sastav, dok će Hrvatska i Meksiko u Recifeu loviti osminu finala u međusobom susretu. ‘Vatreni’ imaju bod manje i dalje ih vodi pobjeda. Odabranici Nike Kovača mogu u drugi krug i neodlučenim ishodom, no tada bi Kamerun trebao pobijediti Brazil što je teško očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. kolo: Brazil – Kamerun, Hrvatska – Meksiko

Poredak: Brazil 4, Meksiko 4, Hrvatska 3, Kamerun 0

SKUPINA B

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska i Čile su već odradili najvažniji dio posla, osigurali su osminu finala, a u međusobnom će susretu u Sao Paulo odrediti tko će osvojiti jedinicu. ‘Oranju’ je dovoljan i bod zbog bolje razlike pogodaka. Za još uvijek aktualne svjetske prvake Španjolce i Australce SP završava nakon međusobnog ogleda u Curitibe.

3. kolo: Nizozemska – Čile, Španjolska – Australija

Poredak: Nizozemska 6, Čile 6, Australija 0, Španjolska 0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA C

Kolumbija je sa dvije pobjede osigurala prolaz, a vrlo vjerojatno i jedinicu, a za preostalo mjesto bore se Obala Bjelokosti, Japan i Grčka. Obala Bjelokosti je trenutačno druga s tri boda i pobjedom protiv Grčke osigurala bi prolaz. Ovisno o rezultatu druge utakmice (Kolumbija – Japan), Didieru Drogbi i društvu bi mogao biti dovoljan i bod. Za Japan i Grčku situacija je vrlo jasna. Za prolaz dalje treba ima pobjeda u zadnjem kolu, a mnogo toga će ovisiti i o razlici pogodaka.

3. kolo: Kolumbija – Japan, Grčka – Obala Bjelokosti

Poredak: Kolumbija 6, Obala Bjelokosti 3, Japan 1, Grčka 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA D

Kostarika je pobjedama protiv dva bivša svjetska prvaka (Urugvaj, Italija) senzacionalno osigurala prolaz, dok su Englezi nakon dva poraza (Italija, Urugvaj) ostali bez izgleda za prolaz. Za mjesto u osmini finala u direktnom dvoboju borit će se Italija i Urugvaj, a ‘azzurrima’ je dovoljan i bod zbog bolje razlike pogodaka.

3. kolo: Kostarika – Engleska, Italija – Urugvaj

Poredak: Kostarika 6, Italija 3, Urugvaj 3, Engleska 0

SKUPINA E

Premda je u prva dva kola osvojila maksimalnih šest bodova uz razliku pogodaka +6, Francuska još nije osigurala plasman u osminu finala. U zadnjem kolu Francuze očekuje ogled protiv Ekvadora i bodom bi osigurali ‘jedinicu’, a možda čak i porazom. Švicarska u zadnjem kolu očekuje Honduras i osim pobjede morat će loviti i gol-razliku kako u mogućem trokutu s Francuskom i Ekavorom ne bi ispala zbog najslabije razlike pogodaka. Ipak, teško je očekivati da Ekvador može poraziti raspoložene Francuze, pa bi Švicarskoj tri boda protiv Honduras mogla biti dovoljna za ‘dvojku’.

3. kolo: Francuska – Ekvador, Švicarska – Honduras

Poredak: Francuska 6, Ekvador 3, Švicarska 3, Honduras 0

SKUPINA F

Argentina je s dvije neuvjerljive pobjede (2-1 protiv BiH i 1-0 protiv Irana) osigurala prolazak u osminu finala, dok se za drugo mjesto bore Nigerija i Iran s tim da je Nigerija u velikoj prednosti jer ima četiri boda, dok je Iran na jednom, pa Iranci ne ovise sami o sebi. Naime, afričkom prvaku u posljednjem je kolu za prolazak dovoljan i bod protiv Argentine, a remi u toj utakmici odgovara i ‘gaučima’ za potvrdu prvog mjesta u skupini. Iran može proći samo ako u posljednjem kolu u Salvadoru svlada otpisanu BiH, a da istodobno Nigerija izgubi od Argentine.

3. kolo: Argentina – Nigerija, Iran – BiH

Poredak: Argentina 6, Nigerija 4, Iran 1, BiH 0

SKUPINA G

Kolo prije kraja u skupini G Njemačka i SAD imaju po 4 boda, dok su Gana i Portugal također izjednačeni s po jednim bodom. U zadnjem kolu se sastaju Njemačka i SAD te Gana i Portugal. Ako Njemačka i SAD odigraju neodlučeno te će se dvije reprezentacije plasirati u osminu finala s tim da izabranici Joachima Loewa imaju bolju gol razliku pa im je gotovo sigurno prvo mjesto u skupini. Portugalu i Gani je također potrebna pobjeda za eventualni plasman u osminu finala, ali samo u slučaju da u srazu između Njemačke i SAD-a jedna od te dvije reprezentacije pobijedi.

3. kolo: Njemačka – SAD, Gana – Portugal

Poredak: Njemačka 4, SAD 4, Gana 1, Portugal 1

SKUPINA H

Belgija je potvrdila status favorita i osgurala prolazak u osminu finala kolo prije kraja, dok su u igri za drugo mjesto još uvijek sve tri preostale reprezentacije, ali realnost je kako će o njemu u izravnom susretu u Curitibi odlučivati Alžir i Rusija. Alžir je drugi s tri boda, te bi mu za prolazak u osminu finala po prvi put u povijeti trebao biti dovoljan i bod, dok će domaćin sljedećeg SP-a Rusija morati pobijediti. Teoretske izglede za prolazak ima još i Južna Koreja, ali ona bi u posljednjem kolu trebala svladati Belgiju i to s velikom razlikom, a usto niti Alžir ne smije svladati Rusiju.

3. kolo: Belgija – Južna Koreja, Rusija – Alžir

Poredak; Belgija 6, Alžir 3, Rusija 1, Južna Koreja 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.