Stoje li usporedbe španjolskih medija između Luke Modrića i Ivana Rakitića?

Koliko je malo potrebno da bi se podleglo euforiji koju stvaraju i mediji, dokaz je utakmica Barcelone protiv Granade, no, takav je nogomet, takav je sport općenito, zato nogomet i smatraju “najvažnijom sporednom stvari na svijetu”. Sport raspoloženje “širokih narodnih masa” spušta i diže, ovisno o rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u formu i povjerenje

Naime, hrvatski nogometni reprezentativac, 26-godišnji Ivan Rakitić, proglašen je najboljim igračem utakmice u rutinskoj pobjedi Barcelone s obzirom da je zapravo sudjelovao u svim akcijama iz kojih su padali golovi, španjolski mediji tvrde da je “Raketa” u pravom smislu riječi to i bio, kao motor pobjede katalonskog nogometnog diva, ono što Barci u ovom trenutku “tranzicije” nedostaje.

Naravno, poslije odlične igre veznog igrača Vatrenih atmosfera i odnos prema Rakitiću su se promijenili, do prije nekoliko tjedana navijači su, sudeći prema anketama koje su objavljivali španjolski mediji, bili skeptični prema Rakitiću kao pojačanju Barcelone, nakon što je splasnula početna euforija te entuzijazam poslije prelaska iz Seville u Barcelonu Rakitić je sve manje igrao, a sve više gledao kako njegov klub zaostaje za Realom, što, dakako, nije njegova krivica i počelo jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitić i motor Barcelonine tranzicije?

Barcelona već dvije godine ne igra nogomet na razini na kojoj je nismo navikli gledati, unatoč činjenici da u svojim redovima ima možda i najbolji napadački tandem na svijetu, Messi-Neymar. Razlog svakako leži u zasićenosti, zamoru ”materijala” te činjenici da je Barcina ”tika-taka” postala dobrim dijelom pročitana knjiga.

Neki sustavi igre traju duže i donose rezultate, neki kraće, no, niti jedan ne traje vječno, povijest nogometa je to zorno pokazala. Ni legendarni Iniesta, kao motor svih većih Barcinih pobjeda, nije ono što je nekoć bio, dokazalo je to i prošlo Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu na kojem je tada aktualni svjetski prvak doživio totalni debakl. Rakitić je, dakle, doveden da bi s vremenom postao novi Iniesta, ili barem nogometaš čije su motoričke sposobnosti, kao i tehnika, na razini najboljih veznih igrača svijeta, koji će katalonski klub predvoditi u vremenima kada je nužna promjena sustava igre i, kako bi to neki rekli, ”modernizacija.” Iako ”modernizacija” i nogomet ne idu tako često zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitić se vratio, Modrić se vraća

Dakle, Rakitić napokon ubire plodove svog rada, kvaliteta nikada nije bila upitna, španjolski novinari, vrlo temperamentni, a onda i skloni čestom pretjerivanju i euforiji kada je sport u pitanju, hvale hrvatskog veznjaka te su krenule usporedbe i s Lukom Modrićem iz madridskog Reala, velikog rivala i sportskog “neprijatelja” Barcelone.

Naime, dok je Barcelona pobjeđivala Granadu, što se od nje objektivno i očekivalo, zvižduci na kultnom madridskom Santiagu Bernabeuu nisu prestajali, a upućeni su, dakako, zvijezdama ”kraljevskog kluba” koja su također počele ”kašljucati”, što može biti vrlo opasno s obzirom da ulazimo u završnicu nogometne sezone kada se vode odlučujuće borbe za trofeje, kako u prvenstvu tako i u Ligi prvaka u kojoj Real brani naslov. Real bez ozlijeđenog Luke Modrića, koji bi se za nekoliko dana trebao vratiti, nije pravi Real, smatraju španjolski mediji, prije svega madridska “Marca”, inače vrlo bliska Realu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Reala tijekom utakmice protiv “Žute podmornice”, odnosno, Villarreala, u jednom trenutku su zazivali ime hrvatskog reprezentativca i najskupljeg nogometaša Vatrenih u povijesti, Luke Modrića, što nikoga ne čudi budući da je s njim u momčadi prošle godine Real deklasirao Villarreal 4:2, Modrić je bio među zapaženijim pojedincima utakmice. Treba li podsjetiti da su navijači Reala s jednakom skepsom doživjeli dolazak Modrića, kao i navijači Barcelone transfer Rakitića iz Seville u glavni grad Katalonije? Kakav status sada ima Modrić u Madridu suvišno je ponavljati, vjerujemo da će nešto slično uspjeti i Rakitiću u Barceloni.

SPAIN SOCCER KING'S CUP

Real pada bez Modrića?

Iako smo pisali da je Barcelona bodovno zaostala za Realom, što je točno, dojam je da Real u drugom dijelu sezone počinje padati dok se Barca diže usporedo kako u formu dolazi Ivan Rakitić. Ne čudi stoga usporedba koju između Modrića i Rakitića povlače španjolski mediji, ali i navijači oba kultna španjolska kluba. Usporedba donekle stoji, iako Modrić i Rakitić nisu posve isti tip igrača, ostaje činjenica da prema potrebi mogu savršeno zamijeniti jedan drugoga, ali i nadopunjavati se kada su u istoj momčadi, što se pokazalo i na primjeru hrvatske nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Rakitić igra zadnjeg veznog u reprezentaciji, dok su Modrić i Kovačić ispred njega, bliže golu, no, očekuje se da bi vezni ”trokut” Vatrenih u budućnosti, prije svega na idućem Europskom prvenstvu, mogao biti glavni adut Vatrenih i Nike Kovača.

Statističke usporedbe

Nažalost, zbog ozljede, zbog koja je puno teža nego što se u prvi mah mislilo, gotovo potpunog otkinuća hvatišta mišića lijeve natkoljenice, Modrić vjerojatno još jedno vrijeme neće biti onaj pravi Luka čija se igra bazira na borbenosti, trci i savršenom pasu, pogotovo zadnjoj lopti prema napadačima poput Ronalda ili Benzeme u Realu.

Kada smo kod usporedbe Modrića i Rakitića na statističkoj razini recimo da Luka, koji je puno manje igrao ove sezone, ima uspješnost dodavanja od čak 90.6 posto te je za milimetar bolji od Rakitića, 89.9 posto, međutim, to je toliko zanemarivo da nije vrijedno spomena, no, kao brojčani podatak može nekome biti važno. Rakitić i Modrić skoro su izjednačeni kada gledamo njihova dodavanja na suparničkoj polovicu 88.1% – 88% u korist Luke Modrića, koji je nešto bolji u duelima 60.2% – 50%, dok je u zračnim dvobojima, dakle, skoku, Luka Modrić puno bolji, 58.3% – 41.9%, no, to se moglo očekivati, u tom dijelu su Modrić i Rakitić različiti igrači i ovi podaci ne moraju nužno govoriti o razlici u kvaliteti između dva hrvatska nogometaša nego biti potvrda njihovih razlika na terenu.

Primjerice, koliko god bili slični, koliko god ih neki nogometni stručnjaci uspoređivali, Platini i Zidane, dva francuska nogometna diva iz različitih nogometnih vremena, nisu bili vjerna kopija jedan drugoga. Nema istih nogometaša, baš kao što nema istih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.