Svaki dan vijesti o sve goroj korupciji u FIFA-i: Je li netko dao mito i da Joe Šimunić bude osuđen?

Ovih dana cijeli svijet bruji o skandalu koji potresa vodeću nogometnu organizaciju FIFA-u. Mito za dobivanje velikih natjecanja, prava TV prijenosa određenih natjecanja i korupcija vodećih ljudi u FIFA-i otvaraju i pitanje koje se tiče rušenja ugleda Hrvatske i kažnjavanje hrvatskog nogometa i Joe Šimunića? Jesu li podmitljivi dužnosnici donijeli i mitom motiviranu odluku o Joe Šimuniću i je li netko ‘podmazao’ da Joe Šimunić bude proglašen krivim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sepp Blatter i njegovi suradnici više nisu na vodećim pozicijama, klupko se počelo odmotavati i na svjetlo dana su izašle činjenice o kojima se do sada samo govorkalo. Odabir zemalja domaćina Svjetskih prvenstava donosio se prema kriteriju “tko više ponudi”. Dugogodišnji glavni tajnik CONCACAF-a i član IO-a FIFA-e, Amerikanac Chuck Blazer priznao je kako su on i još neki čelnici FIFA-e primali mito u zamjenu za dodjeljivanje domaćinstva. Pod istragom FBI-a su Južnoafrička Republika u kojoj je SP bilo 2010. godine, ali i Francuska, gdje su Vatreni uzeli broncu 1998. godine.

Nakon iskaza Blazera i potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera, FBI istražuje moguću korupciju oko dodjele SP-a u Rusiji 2018. te Kataru 2022. godine. Cifra koja se spominje kod “kupnje” domaćinstva SP-a 2010. u JAR-u je 10 milijuna dolara. Možemo samo pretpostaviti, ako se pokaže točnim, koliko su samo ponudili Rusija i(li) Katar.

Svima je jasno da je ova istraga kojoj najviše “doprinose” američka istražna tijela i “pokajnici” reakcija na činjenicu da je Rusija dobila SP za 3 godine. Unatoč tome što je povod “razotrkivanja” korupcije politički, jer se o tome, čini se, znalo dugi niz godina – ipak je ovo prilika da se razotkrije, kazni i zaustavi podmićivanje na štetu sporta i nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA ovaj spor nije mogla nikako izgubiti

Josip Šimunić nije otišao na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil zbog povijesnog hrvatskog pozdrava “Za dom” koji je preko mikrofona uzviknuo na stadionu u Maksimiru nakon gola na utakmici Hrvatske i Islanda 19. studenog 2013. godine. CAS (Sportski arbitražni sud) je u svibnju 2014. godine donio “drakonsku” presudu u slučaju Šimunić, kad je hrvatskog reprezentativca kaznio s deset utakmica zabrane igranja i posjete stadionu, uz novčanu kaznu od 30 tisuća švicarskih franaka.

Milanovićev ministar Jovanović pokrenuo hajku protiv Joe Šimunića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajku na Šimunića i kasnije sudski postupak pokrenuo bivši ministar Željko Jovanović prijavivši Šimunića HOO-u. Joe mu je tada “zahvalio” na lekciji iz povijesti te mu je poručio kako ga on ne može naučiti povijest bolje od njegovih roditelja. Postupak je pokrenut, mediji su ga razapeli, a dobar dio javnosti pružio mu je podršku, što dokazuje i Facebook stranica “Potpora Josipu Šimuniću” koja ima preko 153 tisuće lajkova.

Šimunić se u startu ogradio od ikakve povezanosti s ustaštvom i mržnjom te diskriminacijom: “Ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom.”

Na sudu je Josip Šimunić pokušao dokazati tvrdnje kako nije imao na umu ništa povezano s fašizmom, ustaštvom ili bilo kakvim oblikom mržnje, ali je rekao i kako ne žali zbog pozdrava jer on za njega predstavlja pozdrav domovini koju voli kao i dres koji nosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne žalim zbog pozdrava na Maksimiru. Žao mi je što još nisam uzviknuo – Za Vukovar. Ne vidim u tome ništa loše. Za dom je stari hrvatski domoljubni pozdrav. Nisam ništa pogriješio”, rekao je tada Šimunić kojem suci CAS-a, očito, nisu povjerovali. Dijelom i zahvljuući činjenici da su ministri u hrvatskoj vladi također zastupali mišljenje da Joe Šimunić i hrvatski nogomet trebaju biti kažnjeni….

Iako se Šimunić više puta javno ogradio od ustaštva, iako su na svjedočenju brojni suigrači i treneri potvrdili kako Šimunić nikad nije davao nikakve izjave koje bi ga mogle povezati sa fašizmom, iako su povjesničari iznijeli dokaze o tome da je pozdrav “Za dom” povijesni hrvatski pozdrav koji se, uz ostalo, može čuti u svim Opernim kućama u Hrvatskoj u izvođenju opere “Nikola Šubić Zrinski”….

Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača rekao je nakon presude: “Ne znam je li politika u igri, ali već mi je bila čudna činjenica da u raspravi koja traje 5 sati, FIFA-ini odvjetnici postave samo dva pitanja, i to bez protuispitivanja svjedoka. Ne znam koji su to argumenti suda.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je kazna rigorozna, ona je bila i neutemeljena

Odvjetnik Prtenjača, inače pripadnik iseljene Hrvatski, koji živi i radi u Njemačkoj, nije krio razočarenje ishodom suđenja. Sam je izjavio kako im je u obrani dosta toga išlo u prilog, a cijelo vrijeme se između redaka moglo pročitati jesu li suci odluku donijeli ispravno ili su bili “pogurani” od strane FIFA-e?

Nekadašnji dopredsjednik HNS-a, Ivan Brleković, čovjek koji pred FIFA-om vodi desetke nogometnih sporova i dobro poznaje sportsko pravo, rekao je nakon presude kako je rigorozna i neutemeljena.

“Ovo je uistinu drakonska kazna, možda čak i najteža za izgovorenu riječ. Dao bih mu utakmicu kazne zbog neprimjerenog ponašanja za jednog sportaša nakon utakmice. Povezivati ovo s nekakvim šovinizmom i fašizmom nema logike, duboke vjerujem da Šimunić to nije” – izjavio je tada Brleković za Index.

Niz neistina o pozdravu “Za dom spremni” iznio je svjedok FIFA-e dr. Božo Repe koji se javio iz Ljubljane. Iako je predstavljen kao stručnjak za hrvatsku povijest, dr. Božo Repe kasnije je priznao kako je bilo grešaka u njegovoj ekspertizi. Povjesničar prof. dr. Josip Jurčević i prof dr. Martin Nolte, stručnjak za sportsko pravo nisu uspjeli uvjeriti suce CAS-a, a ni FIFA-u u porijeklo pozdrava. Iako Joe Šimunić nikad ranije nije bio opomenut zbog fašističkih ispada – suci nisu prihvatili da je njegov uzvik značio jedino “Za Hrvatsku!”

Kako god bilo, Joe Šimunić nije zaigrao u Brazilu. Izgubio je bitku protiv FIFA-e, bitku koju tada, očito, untoč brojnim dokazima nije mogao dobiti… U borbi s FIFA-om s jedne strane stajali su Šimunić kao žrtva, njegovi odvjetnici braća Prtenjača, hrvatski povjesničari poput Ivana Tepeša, suigrači i treneri, dok su s druge strane bili smijenjeni ministar Željko Jovanović, njegov “drug” iz FARE-a Zoran Stevanović, Vesna Pusić i sad dokazano korumpirani dužnosnici FIFA-e.

Uputili smo upit odvjetnicima Joe Šimunića razmišljaju li o tome da zatreže reviziju spora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.