Svjetsko prvenstvo: Hrvatske karatistice u katama u borbi za broncu!

Foto: fah

Hrvatska ženska reprezentacija u katama u sastavu Vlatka Kiuk, Mihaela Petrović i Nika Jukić predvođena izbornikom Tihomirom Grgićem imala je odličan nastup drugog natjecateljskog dana SP-a u karateu u Linzu, gdje će se u nedjelju boriti za broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 1. kolu slavili su protiv Kolumbije (Martinez Ibanez, Pezzoti Manga, Torres Doncel) s 5-0. Nastavili su istim ritmom, pa su i u sljedećem nastupu pobijedili maksimalnim rezultatom, ovoga puta protiv selekcije Danske (Bjerring, Dalgaard, Linck). U četvrtfinalu jedan od glavnih favorita za zlato Japan (Morioka,Ono,Yamashita) bio je bolji od naših djevojaka s 5-0. U polufinalu Japanke su minimalno svladale Italiju s 3-2, izborile finale, a hrvatsku vrstu povukle u repasaž. U dvoboju s Hong Kongom (Ma,To,Wu) Hrvatice su to iskoristile na najbolji način i još jednom ostvarile pobjedu s maksimalnim učinkom.

“Ovo je nešto za što sam trenirala trinaest godina i ostavit ću srce na tatamiju kako bi stigle do bronce”, rekla je presretna Nika Jukić, koja je od prošle godine članica ženske seniorske selekcije. “Spremale smo se jako puno, puno smo trenirale. Tempo je bio ubojit, na tatamiju na zagrijavanju je sve bilo kako treba, a u natjecanju smo pokazale točno ono što smo trebale”, istaknula je Mihaela Petrović, a Vlatka Kiuk dodala:

“U zadnje dvije godine dva puta smo mijenjali ekipu. Jako sam sretna, trud se napokon isplatio, a iskoristile smo i povoljan ždrijeb. Mislim da smo apsolutno zaslužile ovu borbu za medalju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjeljnom susretu za broncu Hrvatska se sastaje s Italijom (Battaglia, Bottaro, Pezzeti).

Muška selekcija u katama u novom sastavu, od kojih je iz dugogodišnje ekipe samo Ivan Ermenc, a novi članovi ekipe Ivan Glavaš i Nikola Solomun – u 1. kolu ekipnog natjecanja bila je slobodna. U nastavku ostvarili su pobjedu protiv Brazila (Batista Junior, Da Silva, De Almeida) sa 4-1. U četvrtfinalu selekcija Egipta (Ahmed, Sayed, Shawky) bila je puno zrelija u izvedbi, što je potvrdio i rezultat 5-0. Unatoč tome, Egipat nije prošao u finale, budući da ih je minimalnom pobjedom 3-2 zaustavila Francuska, pa naša selekcija nije dobila dodatnu prigodu u repasažu.

U opsežnom i zahtjevnom programu održano je i 1. kolo muških ekipnih borbi. Hrvatska je pobijedila Madjarsku s 2-1 (Andjelo Kvesić 0-0, Ivan Martinac 3-1, Ivan Kvesić 8-0, Alan Šurbek 1-3, Enes Garibović 0-0). Sutra prijepodne sljedeći protivnik je Engleska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Lenard izgubila je završni susret repasaža prije odlučujućeg za broncu u kategoriji do 61 kg. Nadmudrila ju je Slovakinja Ingrida Suchankova s 3-0 u meču u kojem je Anina protivnica na vrlo neobičan način stigla do prvog, a kasnije se ispostavilo najvažnijeg boda. Prije toga Lenard je pobijedila Amerikanku Ashley Hill s 5-1, Engleskinju Carlu Burkitt 1-0, te sudačkom odlukom Kolumbijku Dianu Ramirez Gutierrez 3-2 nakon što je borba završila 1-1. U četvrtfinalu svjetska prvakinja Giana Lofty nije osvojila bod. Nije ni Ana, pa je presudila odluka sudaca koja je maksimalno otišla na stranu egipatske predstavnice.

“Jako sam ljuta, u četvrtfinalu je trebalo više riskirati. U repasažu sam pogledala na semafor u trenutku kad mi je suparnica bila blizu, a meč je trajao. Nažalost, greška koja me skupo stajala”, potvrdila je osvajačica bronce s prošlog EP-a u toj kategoriji.

Monika Berulec u kategoriji do 50 kg oprostila se u osmini finala porazom u sudačkom preglasavanju 4-1. Prije toga, borba protiv Ajle Mahmutović iz BiH završila je bez pobjednika 2-2. U prva dva nastupa Berulec je bila uspješna protiv Makedonke Sare Radičevske s 2-0 i minimalno (1-0) protiv Portugalke Tanie Matos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alessandra Hasani nastupila je u kategoriji do 55 kg, koju je proteklih godina obilježila Jelena Kovačević. Mlada hrvatska reprezentativka koja je nedavno dobila ispisnicu iz talijanske selekcije za koju je ranije nastupala oprostila se porazom u 1. kolu od Čileanke Dayane Caroline Videle Toro sa 4-0.

Marko Rukavina u kategoriji do 60 kg izgubio je od osvajača odličja s velikih natjecanja Iranca Amira Mehdizadeha sa 7-0. Iranac se ubrzo plasirao u finale, ali ni u repasažu Rukavina nije uspio. Do posljednjih trenutaka vodio je protiv Koreanca Gu Ju Yeonga s 3-2,no u završnim sekundama zbog izlaska s tatamija zaradio četvrtu opomenu, što je značilo i diskvalifikaciju.

Boran Berak razočaran je napustio tatami nakon poraza u 2. kolu kategorije do 67 kg u zadnjim trenucima od Alžirca Abdelatifa Benkhaleda 2-1 unatoč pobjedi sudačkim preglasavanjem 3-2 na startu protiv Latvijca Nikolajsa Bodrovsa (borba je završila 1-1).

Sutra su ekipna natjecanja u borbama, a na SP u Linzu natječe se ukupno čak 1166 karatista iz 118 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.