Foto: Thinkstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina. Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži i određene recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu. Izuzetno je stoga korisno i važno stvoriti temelje u kojima će cijela obitelj, a posebno djeca i adolescenti steći pozitivne i dobre navike koje se odnose na kupovinu zdravijih i kvalitetnijih namirnica te redovite i svježe pripremljene obroke.

Zašto je važno smanjiti unos soli?

Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa sve do odrasle dobi, izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanožilnih bolesti u odrasloj dobi. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. Godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje. Osobe s određenim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti bubrega i srčanožilne bolesti mogu imati značajne koristi od prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze.

Začinite umjesto da solite!

Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani, postupno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate. Začini su odlična zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane. Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna, ocat s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa soljenki. Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli utječe na količinu soli koju dnevno unosimo u organizam te je iz tog razloga važno obratiti pažnju na proizvode koje kupujemo i dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli.

Važna je samo volja i ustrajnost

Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko tjedana. Naučite članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s vrlo malo soli i s puno začina, jer uvijek možete dodati sol, ali ju iz jela ne možete oduzeti. Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5 grama solim, a umjesto soli mogu se koristiti drugi začini i začinsko bilje poput origana, metvice, bosiljka, ružmarina, lovora, vlasca, kajenskog papra, đumbira, kurkume, crvene paprike, currya ili cimeta. Za početak kombinirajte sol s biljnim začinima te postupno smanjujte količinu soli u hrani. Upravo je to ono što danas rade vodeće prehrambene industrije kako bi na tržište isporučili što zdravije proizvode pa zašto ne biste i vi?

Začini i jela koja se najbolje slažu

Lovor – variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke, temeljci
Ružmarin – svinjetina, riba, piletina, mahunarke, marinade
Mažuran (origano) – govedina, piletina, svinjetina, janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza
Kadulja – svinjetina, piletina, puretina, patlidžan, umaci i preljevi
Kim – govedina, piletina, svinjetina, mahunarke, grahorice, kupusnjače
Timijan – govedina, piletina, svinjetina, ribe, mahune, cvjetača, patlidžan, repa, mrkva
Curry – piletina, puretina, govedina, svinjetina, riža, marinade
Đumbir, Kurkuma, Kajenski papar – govedina, svinjetina, puretina, piletina, riža, mahunarke
Kopar – salata od svježeg kupusa, govedina, piletina, marinade, umaci
Kardamom – voće i kolači

* Tekst pripremila: Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.

Izvori:

WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva, World Health Organization (WHO), 2012.

He F. J., Pombo-Rodrigues S., Macgregor G. A. (2014). Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ

Recommended Nutrient Intake for Children and Adolescents, FAO/WHO recommendations in Prentice et al., 2004; British Nutrition Foundation, Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) recommendations

Dieuwerke P Bolhuis, Andrew Costanzo, Lisa P Newman, and Russell SJ Keast* (2016) Salt Promotes Passive Overconsumption of Dietary Fat in Humans. J. Nutr.

Biggs B., McVicar J., Flowerdew B. (2005) Enciklopedija voća, povrća i začinskog bilja. Naklada Uliks, Rijeka.

Izvor: narod.hr