Izbjegavajte kombinacije žitarica i slatke hrane, evo i zašto!

Foto: Thinkstock

Kriška kruha od cjelovitih žitarica i čaša soka od svježe iscijeđene naranče vrlo su zdrav obrok, no ta kombinacija izaziva nadutost u trbuhu, podsjećaju njemački ljekarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je posljedica miješanja vlakana iz žitarica i šećera u želucu zbog kojega se u probavnom sustavu stvaraju plinovi.

Osobe s osjetljivim probavnim traktom trebale bi izbjegavati konzumiranje proizvoda od cjelovitog zrnja i hrane koja sadrži šećere, uključujući voće koje sadrži fruktozu te s cjelovitim žitaricama ne kombinirati sokove.

Pojedinci koje vode računa o svojem zdravlju u prehranu najčešće unose puno namirnica bogatih vlaknima koje stimuliraju probavni sustav, održavajući normalan indeks tjelesne mase. No često dovode do osjećaja nadutosti i boli u probavnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadutost je, kažu znanstvenici nepoželjena nuspojava, ali je znak da se osoba zdravo hrani. Osobe koje su se prebacile na cjelovite verzije proizvoda, poput kruha, žitarica, tjestenine i riže primijetile su da toj hrani treba više vremena da prođe kroz crijeva.

Dijetalna vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama ne mogu se razgraditi te završavaju u debelom crijevu gdje fermentiraju pod utjecajem crijevne mikroflore (crijevnih bakterija). Tada se stvara plin, a to je objašnjenje zašto su sudionici napuhnuti i imaju više plinova.

Zato stručnjaci preporučuju da se namirnice od cjelovitog zrnja u prehranu uvode postupno te da se nikad ne kombiniraju s hranom koja sadrži šećere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbi protiv nadutosti savjetuju i da se umjesto tri velika obroka dnevno češće konzumiraju manji obroci koji će pružiti osjećaj sitosti bez napuhnutosti. Preporučljivo je držati šećer u krvi pod kontrolom te voditi računa da se osoba ne izgladnjuje. Bilo bi najbolje dnevno pojesti pet do šest manjih obroka, pazeći pritom da količina i broj kalorija budu proporcionalni potrebama.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da čaj od metvice, đumbir, ananas, peršin i jogurti sadrže probiotike, odnosno ‘dobre’ bakterije koje mogu smanjiti nadutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.