Šaka orašastih plodova na dan smanjuje rizik od ovih bolesti…

Foto: Thinkstock

Kod osoba koje dnevno konzumiraju oko 20 grama orašastih plodova manja je vjerojatnost od razvoja potencijalno fatalnog ishoda nekih bolesti poput srčanih oboljenja ili karcinoma, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevno konzumiranje šake orašastih plodova za polovinu smanjuje opasnost od fatalnog ishoda kod respiratornih bolesti, kao i opasnost od razvoja dijabetesa za 40 posto. Ustanovljeno je da konzumiranje male količina orašastih plodova smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti za gotovo 30 posto, od razvoja raka za 15 posto te od preuranjene smrti za 22 posto, prenosi Independent.

“Nutricionističke studije dosad su uglavnom bile usredotočene na teške bolesti poput teških srčanih oboljenja, moždanog udara i raka, a ovdje smo istraživanje proširili, odnosno fokusirali smo ga i na podatke o ostalim bolestima”, rekao je suautor studije Dagfinn Aune s londonskog Imperial Collegea.

“Ustanovili smo dosljedno smanjenje rizika od razvoja brojnih bolesti, što je snažan indikator povezanosti svakodnevnog konzumiranja orašida i razvoja raznih bolesti, a to je značajan učinak s obzirom na tako malu količinu hrane”, kazao je Aune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenik je s kolegama analizirao podatke prikupljene na 800.000 sudionika iz cijeloga svijeta. Studija je ‘pokrila’ konzumiranje svih vrsta orašida, nutritivno vrijednih namirnica – izvora vlakana, nezasićenih masnih kiselina, proteina, vitamina i minerala koje imaju višestruko povoljno djelovanje na organizam, odnosno krvožilni i probavni sustav te imunitet. Mogu uspješno smanjiti razinu kolesterola u organizmu.

“Neke vrste orašida, poput oraha i američkih kikori oraha bogate su antioksidansima, koji smanjuju mogućnost razvoja raka. Unatoč tome što su bogati masnoćama, bogati su vlaknima i proteinima, a raspolažemo i podatkom po kojemu s vremenom mogu smanjiti i rizik od razvoja pretilosti, no za to su nam potrebna dodatna istraživanja”, kazao je Aune, upozorivši da orašidi kod nekih osoba mogu izazvati alergijske reakcije o čemu svakako treba voditi računa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu BMC Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.