(VIDEO) Vinković: Svi u EU bi željeli da se stvori čvrsta Vlada u Britaniji

Foto: snimka zaslona

Britanci su izašli na izvanredne parlamentarne izbore, sazvane nakon što je vlada Borisa Johnsona mjesecima bez uspjeha pokušavala zemlju izvući iz vrtloga zvanog Brexit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson je sazvao izbore kako bi prevladao blokadu parlamenta u kojemu njegova manjinska vlada nije uspjela progurati zakonodavstvo kojim bi se Brexit regulirao, a odgođen je do 31. siječnja.

Mogu li ovi izbori napokon staviti točku na bolno pitanje izlaska iz Europske unije ili će Veliku Britaniju baciti u još dublju krizu?

Gosti emisije Otvoreno HRT-a, urednika i voditelja Branka Nađvinskog, bili su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Pokaz, veleposlanik RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, Božo Kovačević, vanjskopolitički komentator, Domagoj Hajduković, potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove (SDP), Branimir Vidmarović, vanjskopolitički komentator SEEbiz.eu, Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a i Dragan Nikolić, novinar vanjskopolitičke redakcije HRT-a.

Vodila se borba za svaki glas. Prema anketama, konzervativci Borisa Johnsona bi mogli tijesno pobijediti.

Nikolić je rekao kako je konzervativna stranka poslala večeras mail svim svojim članovima s pitanjem, jeste li i vi glasali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Obojica kandidata bila su danas prisutna i na twitteru, te su se oko mnogih stvari ponovno očitala. Uz Brexit, najviše se govorilo o zdravstvu koje je daleko od ružičastog. Johnson je i danas ponovio kako će izgraditi 40 novih bolnica, zaposliti 50 tisuća medicinskih sestara. Corbyn ga je optužio da će zdravstveni sustav isporučiti američkim mega korporacijama.

U Velikoj Britaniji se birališta zatvaraju u 22 sata i odmah idu izlazne ankete, a do 6 sati ujutro trebali bi se znati svi rezultati, rekao je Nikolić i dodao kako je predizborna kampanja bila personalizirana, dvojca kandidata u prvom planu i Brexit kao glavna tema.

– Corbyn je imao kampanju s malo više stila i ukusa. U zadnjim danima Johnson je imao dva velika gafa o kojima se puno pričalo, istaknuo je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Pokaz je naglasio kako su stranke pokušale dobiti sve grupacije da izađu na izbore zato što će svaki glas biti izuzetno bitan u konačnom ishodu izbora.

– Radi se o zanimljivom sustavu od 650 izbornih jedinica, gdje se bira po većinskom principu i svaki glas u izbornoj jedinici može biti presudan, kazao je Pokaz.

– Nas kao članicu EU prvenstveno interesira ishod izbora radi pitanja Brexita. Ako pobijedi Vlada Borisa Johnsona, to još uvijek nije kraj, zato što se tada ulazi u tranzicijsko razdoblje gdje se treba dogovoriti novi sporazum. Ako dođe do neriješenog rezultata gdje ni jedna strana neće imati većinu u parlamentu, tada može doći do Brexita po automatizmu 31. siječnja, istaknuo je.

Pokaz je naglasio da što se tiče bilateralnih odnosa, Hrvatska i Velika Britanija su imale dobre odnose, ali da će se Brexitom izgubiti vrijedan okvir suradnje, kao što je EU. Isto tako Pokaz vjeruje da će se suradnja dviju zemalja nastaviti unatoč eventualnom izlasku Britanije iz EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je rekao kako sve ovo pokazuje konfuziju u britanskoj politici i duboke podjele u britanskom društvu.

– Čini se da bi za odnose EU i Britaniju bilo bolje da pobijedi Johnson, ali što se tiče odnosa unutar Britanije nisam siguran da bi to bilo najbolje za većinu građana, kazao je.

Vidmarović je rekao kako Johnsonu njegova politička komunikacija i pomaže i odmaže.

– Poznat je po tome da mijenja stavove i toga se ne stidi, što ga čini privlačnim za dio birača koji voli takve političare, rekao je i dodao kako birači koji su danas izašli na izbore i dalje ne znaju što će biti s Brexitom i na koji način se to odvija, zato što se Corbyn toliko fokusirao na druge stvari, pokušavajući izbjeći temu Brexita, a Johnson se fokusirao na temu Brexita, ali nije pojasnio biračima što će se dogoditi. Birači su ponovno u mraku, kao i za vrijeme referenduma, rekao je i dodao kako to nije dobro.

Hajduković je istaknuo da bez obzira tko pobijedio na izborima, Brexit je i dalje jednadžba sa svim nepoznanicama.

– Što se tiče Rusije i njenog eventualnog upliva u izbore, smatram da se precjenjuju njezine mogućnosti. To je trakavica koja traje cijeli Trumpov mandat i još se nije pokazao ni jedan nepobitan dokaz za to, rekao je Hajduković.

Vinković je rekao kako bi svi u EU željeli da se stvori čvrsta vlada u Britaniji, te da se krene u postupak pregovora.

– U Bruxellesu se odvijaju razgovori o dvije krucijalne teme, a to su „zeleni sporazum” do 2050. godine i višegodišnji budžet, kazao je Vinković.

Kovačević je naglasio kako bi za EU bilo najbolje da se pitanje Brexita što prije riješi kako bi se mogla posvetiti svojim mnogobrojnim pitanjima.

Hajduković je rekao da tko god bude u vodstvu, razlika će biti jako mala i nije isključeno da će unatoč većini imati probleme u donošenju odluke.

– Moramo imati na umu da su parlamentarci u Britaniji izuzetni individualci i oni često svoju političku karijeru vezuju uz svoju osobu, nego uz stranku, naglasio je.

Vinković je rekao kako je ključno za buduće odnose da se poštuje sporazum koji je postignut s Borisom Johnsonom prije no što su raspisani izbori, te da se na ravnopravnoj bazi razgovara o gospodarstvu, a protok ljudi će se događati bez obzira je li Britanija članica EU ili nije.

Hajduković je rekao kako se posljedice izlaska Britanije iz EU već osjećaju.

Kovačević je istaknuo kako SAD podupire Brexit, zato što želi da se u konačnici EU raspadne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.