Kako bebi dati lijek i zašto je važno da to učini mama?

Kad morate dati lijek djeci, a posebno malim bebama, jer, nažalost, i djeca obolijevaju, nerijetko može biti problema, djeca uglavnom odbijaju ono što im se ne sviđa i burno na to reagiraju.

Uputa liječnika treba se strogo pridržavati

Lijekovi za djecu zato se većinom rade u obliku sirupa ili praha koji se rastvara u vodi. Doziranje lijeka za bebe ovisi o težini bebe, o dozi, dakako, odlučuje liječnik koji mora propisati koliko točno treba dati lijeka u jednoj dozi te u kojem vremenu i koliko dugo vremena. Uputa liječnika kada su bebe u pitanju treba se strogo držati i ne igrati se liječnika u kući na način da bi roditelji bili liječnici vlastitom djetetu, navodi parents.com.

Prije davanja lijeka treba pripremiti špricu, bez igle, ili žličicu, nakon čega bebu treba podići u polusjedeći položaj i ušpricati lijek u usta bebe i to sa strane kako bi beba najlakše lijek progutala. Ukoliko se dogodi, što nije rijetkost, da beba lijek povrati odmah nakon davanja lijeka ili u razdoblju od desetak minuta, cijeli postupak treba ponoviti i to sa cijelom količinom lijeka. Ukoliko beba povrati poslije dvadesetak minuta ne treba ponavljati davanje lijeka, smatra se da je lijek apsorbiran te da će uskoro početi djelovati.

Najvažnije je smanjiti temperaturu djetetu, a onda dati lijek i neka to učini mama

Ako beba ima visoku temperaturu najvažnije je temperaturu spustiti pa tek poslije toga dati lijek, preporučuje se da to radi mama s obzirom da dijete majci najviše vjeruje i čitav proces biti će jednostavniji, za bebu ugodniji.

Stručnjaci tvrde da je jako važno izbjegavati davati lijek bebi na flašicu ili priborom kojim se beba hrani. Može lijeka ostati u tragovima na njima, a to nije dobro.

Ukoliko beba jako plače, vrišti ili se čak otima ne treba je prisiljavati na uzimanje lijeka (to nije nikako dobro za bebu, tvrde stručnjaci), ako je moguće odgodite davanje lijeka za kasnije nakon što umirite dijete. Pokušajte bebu razveseliti, poslije čega joj u igri dajte lijek. Poslije određenog vremena beba će vjerojatno zaspati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/parents.com
Photo: Oleg Sidorenko/fickr