Iako ispeći odrezak zvuči kao vrlo jednostavna stvar, vjerujte da se može itekako zakomplicirati. Treba li biti sobne temperature ili hladan? Koristiti maslac ili ulje? Pržen u tavi, na žaru ili ga je bolje završiti u pećnici?
Neki kuhari tvrde da ako vaš odrezak stvara pravi zvuk, snažno cvrčanje – da je to znak da će biti odličnog okusa! Zvuk je pokazatelj kemijske reakcije da se događa karmelizacija i prženje, piše Foxnews
“Iako zvuk igra važnu ulogu u dobivanju savršenog odreska, primarna osjetila koja preostaju su vid i dodir. Naši kuhari ne bi preporučili spremanje odreska isključivo koncentrirajući se na zvuk”, kaže Lesa Sorrentino iz Perry Steakhousea. “Zvuk može biti važan faktor – ako imate vid i dodir pod kontrolom”.
“Za kuhanje kod kuće u tavi, zvuk može biti čimbenik jer označava da je vaša tava na pravoj temperaturi”, kaže kuhar Craig Kokets iz Quality Meatsa.
Na kraju, oba kuhara ističu kako su vizualni znakovi ipak najvažniji.
Također, napominju da kad primijetite da se formira “prsten” kore oko rubova i kreće prema gore ili dolje na odresku, to je veliki pokazatelj da ste ga ispravno spremili.
U konačnici, oba kuhara imali su slične savjete o tome kako spremiti veliki odrezak kod kuće: začinite dobro solju i paprom, popržite ga na nekoliko minuta sa svake strane u tavi i pustite da malo odstoji prije posluživanja.