Čupava Kata s marmeladom i lješnjacima

marmeladom
Foto: Slatki svijet

Ukusan starinski kolač s domaćom marmeladom od šljiva i orasima koje su ovaj put zamijenili lješnjaci! Za koju god varijantu se odlučite, neće pogriješiti, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Tijesto

160 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
3 žutanjka
300 g glatkog brašna

Nadjev od pekmeza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4 žlice pekmeza od šljiva
2 žlice ruma

Nadjev od bjelanjaka

3 bjelanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g mljevenih lješnjaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo

50 g krupno sjeckanih lješnjaka

Priprema

Margarin sobne temperature i šećer pjenasto izmiksajte. Nastavite miksati smjesu te dodajte jedan po jedan žutanjak. Na kraju dodajte brašno pa rukama umijesite glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmite malo više od polovice tijesta i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini koliko možete. Tijesto prebacite u lim za pečenje (30 x 30 cm) kojeg ste namastili i pobrašnili pa ga još malo rastanjite, tako da pokrije cijelu površinu lima.

Tijesto premažite domaćim pekmezom od šljiva kojeg ste pomiješali s rumom, a zatim nanesite nadjev od bjelanjaka. Za pripremu nadjeva bjelanjke miksajte dok se ne zapjene. Zatim dodajte malo po malo šećera te nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Na kraju lagano umiješajte mljevene lješnjake.

Preko nadjeva krupno naribajte ostatak tijesta i posipajte sjeckane lješnajke. Dok pripremate sve ostalo, ovaj komad tijesta čuvajte u zamrzivaču tako da ga lakše možete naribati.

Kolač pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180°C. Prije posluživanja kolač po želji posipajte šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.