Srijeda, 15 siječnja, 2025
0.5 C
Zagreb
Pratite nas:

Kako hrana utječe na ulazak u menopauzu?

Podijeli

Prehrana bogata ugljikohidratima može potaknuti raniju menopauzu, pokazuje istraživanje sveučilišta u Leedsu kojm je obuhvaćeno 914 Britanki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je prehrana koja obiluje tjesteninom i rižom povezana s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na prosječni početak menopauze oko 51. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata plavom ribom, graškom, grahom i lećom može odgoditi prirodnu menopauzu za godinu i pol.

No stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi čimbenici, uključujući gene, utječu na početak menopauze, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad još nije jasno koliki je učinak prehrane, pa stručnjaci napominju da se žene ne bi trebale brinuti oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, no nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihova otkrića.

Primjerice, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu dulje zadržati menstruaciju, a antioksidanse potiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od otpornosti na inzulin, što može utjecati na spolne hormone i povećati razinu estrogena. To, pak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih spolnih stanica, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci