Hvata vas trema prije javnog nastupa? Evo savjeta kako je pobijediti

Foto: Photosecrets

Svaka četvrta osoba osjeća strah od prezentiranja ideja ili nekih drugih informacija pred publikom.

Biti dobar javni govornik bitna je vještina koja vam može pomoći u napredovanju u karijeri, razvoju poslovanja i stvaranju čvrstih odnosa. Strah od javnog nastupa nije problem samo za govornika nego i za publiku jer su svi na gubitku – govornik koji ne može podijeliti svoja zanimljiva rješenja i publika koja ta rješenja neće čuti.

Čimbenici koji uzrokuju strah od javnog nastupa ujedno su i bitni pokazatelji prema kojima stručnjaci usmjeravaju rješenja za prevladavanje straha. Postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći. Neke od njih se bave fiziološkim aspektom straha, neke se fokusiraju na kognitivne aspekte, a neke se odnose na bihevioralne komponente. Svatko od nas će, ovisno o svojem uzroku straha i popratnim simptomima istoga, pronaći sebi odgovarajuću metodu koja će mu pomoći.
Za početak, naučite umiriti svoje tijelo i fiziološke pojave straha. Razne tehnike opuštanja i relaksacije mogu smanjiti povećanu fiziološku aktivnost koju tijelo automatski proizvodi kada se suočava s događajem ili situacijom koja uzrokuje strah. Učenje opuštanja tijela tijekom razmišljanja, pripreme ili usmenog izlaganja smanjuje iskustvo straha i sprječava ga da ometa izvedbu. Tehnike relaksacije uključuju učenje kontrole disanja, smanjenje broja otkucaja srca te smanjenje napetosti u mišićima.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/krenizdravo.hr