Kombinacija prženih lješnjaka i bijele čokolade: Bijela Ferrero torta

ferrero
Foto: Slatki svijet

Bijelu verziju Ferrero torte pripremala sam nedavno za božićnu online kuharicu. Toliko je upita i reakcija stiglo za nju da ju jednostavno moram objaviti i na webu da bih vam recept bio dostupniji. Kombinacija prženih lješnjaka i bijele čokolade zvuči i izgleda zaista primamljivo pa me i ne čudi takav interes za ovom ljepoticom, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Kore s lješnjacima
  • 4 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 ravne žlice glatkog brašna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
Krema s bijelom čokoladom
  • 4 žutanjka
  • 250 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 25 g gustina
  • 100 g bijele Linolade
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 50 g sjeckanih lješnjaka
Dekoracija
  • 1 paket strugotina bijele čokolade

Priprema

Lješnjake tostirajte i ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte – prema količinama navedenim u sastojcima.

Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera, pred kraj dodajte limunov sok. Smjesu miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i mljevene lješnjake pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.

Pripremljenu smjesu podijelite na četiri jednaka dijela te ravnomjerno rasporedite na papir za pečenje u oblik kruga. Ja sam za pečenje kora upotrebljavala set kalupa za mini torte. Ako upotrebljavate te kalupe, prethodno ih namastite i pobrašnite. Kore s lješnjacima pecite 15 minuta na temperaturi od 170 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu kreme žutanjke umutite sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa po malo ulijevajte u smjesu sa žutanjcima. Vratite sve natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, poput pudinga. Ohlađenu kremu izmiksajte s Linoladom i pomiješajte s prethodnom izmiksanim slatkim vrhnjem. Na kraju u kremu umiješajte i sjeckane lješnjake.

Svaku koru premažite kremom. Lijepo zagladite cijelu tortu i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kada se dobro ohladi ukrasite je strugotinama bijele čokolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.