Neodoljivi recept za kolač s maslacom, keksima i jabukama donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
Podloga/kora od keksa i maslaca
100 g maslaca sobne temperature
200 g mljevenog keksa
Nadjev od jabuka
6 većih jabuka
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1 manje naranče
cimet
Biskvit
6 jaja
110 g šećera
1 vanilin šećer
120 g glatkog brašna
4 žlice ulja
Ostalo
500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Dno većeg kalupa (cca 30×35 cm) premažite maslacem sobne temperature. Ja koristim ovaj kalup. S obzirom da ima odvojive stranice, kolač je kasnije vrlo jednostavno preokrenuti. Preko maslaca ravnomjerno rasporedite mljevene kekse, a preko keksa naribane jabuke u koje ste dodali naribanu koricu naranče (ili limuna), šećer, vanilin šećer i malo cimeta.
Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte ulje. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. U zdjelu sa žutanjcima naizmjenično dodajte prosijano brašno i snijeg od bjelanjaka. Smjesu pažljivo miješajte kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili. Pripremljenu smjesu izlijte preko nadjeva naribanih jabuka.
Kolač pecite cca 30 minuta na 170 °C. Čačkalicom provjerite je i biskvit pečen. Kolač ostavite cca 5 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga pažljivo preokrenite na veću tacnu. Ohlađeni kolač premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ana preporuča da za ovaj kolač uvijek koristite vrhnje s mliječnom, a ne biljnom masnoćom. Ja sam u ovoj „korona krizi“ imala samo šlag pjenu iz vrećice pa sam siromašno ukrasila svaku kocku, ali svejedno je kolač bio jako ukusan i sočan. Svakako isprobajte, nadam se da će vam se svidjeti. 🙂
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/slatkisvijet.com
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.