Nije kao prava baklava, ali je odličan izbor kada se zaželite sočnog kolača od oraha, piše Jannette Razum za Slatki svijet. Ovu lažnu baklavu svakako dobro rashladite prije posluživanja i uživat ćete u ukusnom i sočnom desertu uz kavu!
Sastojci
Sastojci za kolač
4 jaja
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
2 čaše mljevenih oraha
1 čaša oštrog brašna
1 čaša griza
Sastojci za preljev
600 ml vode
1 čaša šećera
sok od 1 limuna
Priprema
Kao mjeru za sastojke koristite čašu za jogurt.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte ulje i mlijeko, a zatim i suhe sastojke – brašno, mljevene orahe i griz.
Sve sastojke dobro izmiješajte. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup veličine cca 20 x 25 cm. Ja sam kolač pekla u malo većem kalupu, onom originalnom koji se dobije uz pećnicu pa mi je zato ispao ovako malo tanji.
Kolač stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Ovisno o veličini vašeg kalupa prilagodite i pečenje kolača, 25-35 minuta.
Pred kraj pečenja pripremite preljev. Vodu prokuhajte sa šećerom nekoliko minuta, a zatim dodajte sok od 1 limuna.
Vrući kolač zalijte vrućim sirupom. Kolač ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja rashladite ga i hladnjaku.
Dobar tek! 🙂