Čupavci su jedan od omiljenih kolača u našim krajevima. Osim za blagdane rado ih pripremamo i kao vikend kolač za grickanje uz popodnevnu kavicu. Kako ne bi uvijek bili klasični, probajte ih obojiti s malo kakaa. Pripremite crne čupavce koji su jednako ukusni kao i oni tradicionalni, ali opet malo drugačiji, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 25 g kakaa u prahu
- 200 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 200 ml mlijeka
- 250 g šećera
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade
- 200 g kokos mrvica
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih izmiksajte u čvrsti snijeg.
U zdjelicu prosijte suhe sastojke – brašno i kakao. Ostavite sa strane.
Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žutanjke. Naizmjenično dodajte mlijeko i suhe sastojke pa kuhačom izmiješajte smjesu da ne bude grudica. Na kraju dodajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u veći kalup (cca 25×35 cm), prethodno namaščem i pobrašnjen. Ja sam biskvit pekla u višenamjenskom Zenker emajliranom pekaču. Biskvit pecite 20tak minuta na 180°C.
Dok se biskvit hladi pripremite čokoladni umak. Mlijeko zajedno sa šećerom zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Maknite mlijeko s vatre, dodajte maslac i čokoladu pa miješajte dok se ne otope.
Ohlađeni biskvit izrežite na kocke jednake veličine, umačite u čokoladu, kratko ocijedite i uvaljajte u mrvice kokosa.