Osvježavajuća meringue pita od limuna

Foto: slatki svijet

Ako volite deserte s limunom, ovo je prava stvar za vas! Odlična pita s osvježavajućom kremom od limuna i zapečenim snijegom od bjelanjaka koju vam donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Prhko tijesto
260 g glatkog brašna
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
130 g maslaca
1 jaje

Nadjev od limuna
150 ml limunovog soka
150 ml vode
150 g šećera
40 g gustina
naribana korica 2 limuna
4 žutanjka
85 g maslaca

Meringue nadjev
4 bjelanjka
prstohvat soli
200 g šećera
15 g gustina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

PRHKO TIJESTO

U veću zdjelu ubacite brašno, sol, šećer u prahu i na kockice narezan maslac. Rukama, odnosno prstima sve trljajte tako da dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.

Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa prekrijte njime dno kalupa za pite (26-28 cm). Višak tijesta odrežite. Prije nego što stavite tijesto, kalup svakako namastite i pobrašnite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na 15 minuta. Rashlađeno tijesto izbodite vilicom i premjestite ga u pećnicu zagrijanu na 180°C. Tijesto pecite 8 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev od limuna.

NADJEV OD LIMUNA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limunovu koricu i sok, vodu, šećer i gustin dobro izmiješajte pjenjačom, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.

U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmutite žutanjke, dodajte nekoliko žlica kuhane kreme i dobro sve promiješajte pjenjačom. Vratite sve u lonac i kuhajte kremu još minutu da se malo zgusne. Manite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte kremu dok se maslac ne otopi.

Kremu od limuna izlijte preko polupečenog tijesta i lijepo poravnajte.

MERINGUE NADJEV

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg. Bjelanjcima postupno dodajte malo po malo šećera. Snijeg nastavite miksati cijelo vrijeme dok ne potrošite svu količinu šećera, odnosno dok se šećer ne otopi u snijegu. Na kraju dodajte gustin pa smjesu još samo kratko izmiksajte.

Pitu prekrijte hrpicama snijega od bjelanjaka. Krenite od ruba, tako da bjelanjci dodiruju i tijesto. Kada završite s rubom pite, popunite i sredinu.

Pitu od limuna vratite u pećnicu i pecite ju 20-25 minuta na temperaturi od 160°C, dok ne poprimi lagano smeđu boju.

Prije posluživanja pitu ohladite na sobnoj temperaturi i u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.