Simpatična uskrsna rolada odličan je izbor glavnog deserta na vašem blagdanskom meniju! Piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Kakao biskvit
6 jaja
150 g šećera
60 g otopljenog maslaca
70 g glatkog brašna
40 g gustina
30 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat sol
Puding krema od vanilije
350 ml mlijeka
1 prašak za puding s okusom vanilije
150 g šećera
2 vanilin šećera
150 g maslaca sobne temperature
Čokoladna krema
100 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
3 pune žlice puding kreme
Ostalo
džem od borovnica
jagoda ili malina
Priprema
Bjelanjcima dodajte mal soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg. Malo po malo dodajte šećer i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Uz miksanje, dodajte jedan po jedan žutanjak. Na kraju dodajte otopljen pa malo ohlađen maslac.
U zdjelici pomiješajte brašno, gustin, kakao u prahu prašak za pecivo. Suhe sastojke prosijte i lagano umiješajte u pripremljenu smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30×45 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom. Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zamotajte u roladu i ostavite neka se ohladi.
Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku s dodatkom šećera, ohladite ga pa izmiksajte s maslacem sobne temperature. Odvojite tri pune žlice kreme sa strane, a ostatak kreme iskoristite za nadjev rolade.
Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite tankim slojem džema od borovnica te premažite bijelom kremom. Na pari otopite čokoladu, malo ju ohladite pa pomiješajte s kremom koju ste sačuvali. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje.
Proljetnu roladu premažite čokoladnom kremom pa prijeđite vilicom preko kreme kako bi dobili izgled kore drveta. Roladu ukrasite pisanicama, jestivim cvjetićima i ostalom prigodnom dekoracijom. Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.
Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.
KEKSI U OBLIKU GLJIVA
TIJESTO
350 g glatkog brašna
150 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
150 g margarina sobne temperature
1 jaje
SMJESA ZA LIJEPLJENJE
100 g šećera u prahu
1,5 – 2 žlice vode
1 žličica limunovog soka
Šećer, margarin i jaje dobro izmiksajte. Dodajte ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Od rashlađenog tijesta oblikujte kuglice koje će poslužiti kao kapica gljiva te štapiće koji će kasnije biti stručak gljiva. Kekse pecite otprilike 10 minuta na 200°C.
Toplim kuglicama izdubite malo sredinu tako da kasnije možete umetnuti stručak. Kako bi gljive bile stabilne, stručcima malo odrežite jedan kraj, tako da dno bude ravno.
Šećer u prahu izmutite s vodom i limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. U udubinu kapice stavite malo „ljepila“, pričvrstite stručak pa odložite gljivu na papir za pečenje i ostavite 15-20 minuta da se osuši na sobnoj temperaturi.
Kada sve gljive budu osušene, ljepilo malo razvodnite (dodajte samo 1 žlicu vode) i prelijte kapice gljiva. Po želji gljive dodatno ukrasite jestivim perlicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr