Subota, siječanj 4, 2025
-2.3 C
Zagreb
Pratite nas:

Proljetna rolada ‘Veseli Uskrs’

Podijeli

Simpatična uskrsna rolada odličan je izbor glavnog deserta na vašem blagdanskom meniju! Piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Kakao biskvit
6 jaja
150 g šećera
60 g otopljenog maslaca
70 g glatkog brašna
40 g gustina
30 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat sol

Puding krema od vanilije
350 ml mlijeka
1 prašak za puding s okusom vanilije
150 g šećera
2 vanilin šećera
150 g maslaca sobne temperature

Čokoladna krema
100 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
3 pune žlice puding kreme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo

džem od borovnica
jagoda ili malina

Priprema

Bjelanjcima dodajte mal soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg. Malo po malo dodajte šećer i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Uz miksanje, dodajte jedan po jedan žutanjak. Na kraju dodajte otopljen pa malo ohlađen maslac.

U zdjelici pomiješajte brašno, gustin, kakao u prahu prašak za pecivo. Suhe sastojke prosijte i lagano umiješajte u pripremljenu smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30×45 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom. Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zamotajte u roladu i ostavite neka se ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku s dodatkom šećera, ohladite ga pa izmiksajte s maslacem sobne temperature. Odvojite tri pune žlice kreme sa strane, a ostatak kreme iskoristite za nadjev rolade.

Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite tankim slojem džema od borovnica te premažite bijelom kremom. Na pari otopite čokoladu, malo ju ohladite pa pomiješajte s kremom koju ste sačuvali. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje.

Proljetnu roladu premažite čokoladnom kremom pa prijeđite vilicom preko kreme kako bi dobili izgled kore drveta. Roladu ukrasite pisanicama, jestivim cvjetićima i ostalom prigodnom dekoracijom. Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.

KEKSI U OBLIKU GLJIVA

TIJESTO

350 g glatkog brašna
150 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
150 g margarina sobne temperature
1 jaje

SMJESA ZA LIJEPLJENJE
100 g šećera u prahu
1,5 – 2 žlice vode
1 žličica limunovog soka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećer, margarin i jaje dobro izmiksajte. Dodajte ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Od rashlađenog tijesta oblikujte kuglice koje će poslužiti kao kapica gljiva te štapiće koji će kasnije biti stručak gljiva. Kekse pecite otprilike 10 minuta na 200°C.

Toplim kuglicama izdubite malo sredinu tako da kasnije možete umetnuti stručak. Kako bi gljive bile stabilne, stručcima malo odrežite jedan kraj, tako da dno bude ravno.
Šećer u prahu izmutite s vodom i limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. U udubinu kapice stavite malo „ljepila“, pričvrstite stručak pa odložite gljivu na papir za pečenje i ostavite 15-20 minuta da se osuši na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada sve gljive budu osušene, ljepilo malo razvodnite (dodajte samo 1 žlicu vode) i prelijte kapice gljiva. Po želji gljive dodatno ukrasite jestivim perlicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci