Na prvu vam se možda čini kao neobična kombinacija, no zobene pahuljice prethodno natopljene u vrućem napitku od zobi osiguravaju izuzetnu sočnost ovog kolača, a orasi i smeđi šećer su tu za odličnu aromu. Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
Biskvitna smjesa
100 g zobenih pahuljica
300 ml Riso Scotti ili nekog drugog napitka od zobi
115 g maslaca sobne temperature
200 g smeđeg šećera
2 jaja
1 žličica arome vanilje
1 žličica cimeta
¼ žličice muškatnog orašćića
120 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
80 g mljevenih oraha
Ostalo
60 g maslaca
5 žlica Riso Scotti napitka od zobi
100 g smeđeg šećera
100 g sjeckanih oraha
Napitak od zobi zagrijte do vrenja. Prelijte njime zobene pahuljice prelijte i ostavite ih 15tak minuta dok zob ne upije svu tekućinu.
U zasebnoj zdjeli maslac pjenasto izmiksajte sa smeđim šećerom pa dodajte jaja, aromu vanilije, cimet i muškatni oraščić. Smjesu još kratko izmiksajte pa dodajte natopljene zobene pahuljice, brašno i prašak za pecivo.
Kratko sve promiješajte pa izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup (cca 20×30 cm) i stavite ga pećnicu zagrijanu na 180 ºC.
Dok se kolač peče, u lončiću otopite maslac, napitak od zobi i smeđi šećer pa dodajte sitno nasjeckane orahe. Kolač nakon 20 minuta izvadite iz pećnice i prelijte pripremljenim preljevom. Vratite kolač u pećnicu i pecite ga još 15-20 minuta.