Sočna i prhka: Pita s trešnjama

Foto: Slatki svijet

Sočna, slatka i prhka! U ljetnim danima, topla pita s trešnjama odlična je u kombinaciji sa kuglicom sladoledom od vanilije! Recept nam donosi Slatki svijet.

Sastojci

Prhko tijesto

300 g glatkog brašna
200 g hladnog maslaca
4 žlice šećera u prahu
malo soli
4 žlice hladne vode

Nadjev od trešanja

500 g odkoštenih trešanja
80 g šećera
2 vanilin šećera
2 ravne žlice gustina
1 žličica cimeta

Priprema

Maslac izrežite na kockice i stavite u veću zdjelu. Dodajte ostale sastojke pa rukama brzo umijesite prhko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

Foto: Slatki svijet

Za pripremu nadjeva trešnje kratko prokuhajte sa šećerom. Kada zakuhaju dodajte im gustin kojeg ste razmutili s malo vode (cca 100 ml) i cimet pa kuhajte još kratko dok se nadjev ne zgusne. Ostavite sastrane da se malo ohladi.
Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa ga položite preko okruglog kalupa za pite (26 cm). Kalup prethodno namastite i pobrašnite. Višak tijesta odrežite i spremite sa strane za izradu trakica.

Foto: Slatki svijet

Preko tijesta rasporedite nadjev od trešanja.

Ostatak tijesta malo premijesite i razvaljajte pa izrežite na trakice širine cca 2 cm i rasporedite ih preko nadjeva od trešanja. Na kraju, rub donjeg tijesta presavinite prema unutra kako nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.
Pitu pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C. Poslužite toplu ili hladnu posipanu šećerom u prahu. Po želji, prije pečenja tijesto možete premazati otopljenim maslacem i posipati s malo šećera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatki svijet