Starinska Jastuk torta – lagana torta s ukusnom kremom

Jastuk torta žutanjaka
Foto: Slatki svijet

Starinska Jastuk torta – lagana torta s ukusnom kremom od žumanjaka i šaumom od bjelanjaka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Recept nam donosi Slatki svijet.
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
250 g šećera
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 žlica vode
Krema od žumanjaka
1 l mlijeka
6 žumanjaka
6 žlica šećera
3 vanilin šećera
4 žlice glatkog brašna
Šaum
6 bjelanjaka
200 g šećera
Ostalo
rum
pekmez od šljiva
Priprema: 

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i mlakom vodom. Dodajte brašno i prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte. Na kraju kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Biskvitnu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (25×35 cm) i pecite 20 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Ohlađeni biskvit izrežite na kockice cca 3×3 cm.

Za pripremu kreme žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, brašnom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte smjesu sa žumanjcima pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na veću tacnu slažite kocke biskvita koje malo poškropite s rumom i stavljate pekmez od šljiva i kremu. Tako slažite dok ne potrošite sve sastojke.

Za pripremu šauma bjelanjke miksajte dok ne budu potpuno čvrsti, pa postupno dodajte šećer uz stalno miksanje. Zdjelu sa snijegom stavite kuhati na paru dok se šećer ne otopi, a snijeg zgusne. Otprilike 5-7 minuta.

Kolač prekrijte šaum kremom i spremite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.