Iako je štrudla, osobito s jabukama popularna kroz cijelu godinu, ovo doba godine još je idealno vrijeme za pripremu štrudle sa slatkim ljetnim plodovima – marelicama! Piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
1 pakiranje (500 g) kora za savijače
120 g maslaca
malo mlijeka
1,2 kg marelica
2 vanilin šećer
10 žlica šećera
bademovi listići
Priprema
Marelice operite, narežite na manje kocke ili šnite. Pomiješajte ih s vanilin šećerom o šećerom. Količinu šećera prilagodite ovisno o tome koliko su marelice slatke/kisele. Moje su bile dosta kisele tako da sam morala staviti malo više šećera.
Kore raspodijelite tako da imate za četiri štrudle. Npr. ako ih je u pakiranju 12, podijelite ih na 4 dijela tako da za svaku štrudlu imate po 3 kore.
Štrudla se peče oko 35 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva
Jednu koru za savijače stavite na radnu površinu, premažite ih otopljenim maslacem i poprskajte s malo mlijeka. Na koru stavite drugu koru, ponovno ju premažite s malo otopljenog maslac i poprskajte s malo mlijeka. Stavite i treću koru, ravnomjerno rasporedite nadjev od marelica i zarolajte ju.
Štrudle posložite jednu do druge u lim za pečenje kojeg ste prethodno malo nauljili. Štrudle premažite preostalim maslacem i posipajte s malo bademovih listića.
Štrudlu pecite cca 35 minuta na temperaturi od 180°C. poslužite toplu ili hladnu s malo šećera u prahu.