Ukusna i zdrava torta od maka, malina i vanilije – bez glutena, bez nezdravih šećera, prava je izbor za ljetne dane, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Biskvit od maka
2 jaja
60 g brezinog šećera, ksilitola
60 g maslaca sobne temperature
90 g mljevenog maka
1 žlica bademovog brašna
1 žličica ruma
Žele od malina
200 g smrznutih malina
2 žlice brezinog šećera, ksilitola
2 listića želatine
Bavarska krema od vanilije
3 žumanjka
250 ml mlijeka
75 g brezinog šećera, ksilitola
1 mahuna vanilije
6 listića želatine
200 ml vrhnja za šlag
Dekoracija
cca 150 g svježih malina
listići mente za ukras
Za biskvit miksajte žumanjke sa ksilitolom i maslacem nekoliko minuta dok ne dobijete gustu svijetlu kremu. Zatim dodajte mak, bademovo brašno i rum.
Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg te ga postepeno dodajte smjesi sa žutanjcima polagano miješajući.
Smjesu istresite u manji kalup za torte (18 cm) obložen papirom za pečenje te pecite na 180°C 10-15 minuta. Ohladite i prerežite na pola. Ako želite izgled torte bude kao na gornjoj slici (presjek), onda gornju koru obrežite s nožem da bude manjeg promjera od donje.
Za pripremu želea od malina namočite listiće želatine u hladnoj vodi. Skuhajte maline, ksilitol i 1 žlicu vode. Propasirajte pa u vruće dodajte ocijeđenu želatinu. Izlijte u okrugli kalup promjera 15 cm obložen prozirnom folijom i dobro ohladite.
Za kremu od vanilije listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Miksajte žumanjke sa ksilitolom dok ne dobijete gustu svijetlu kremu. Mahunu vanilije razrežite po dužini i sastružite sjemenke. Sjemenke i mahunu vanilije stavite u mlijeko. Kuhajte mlijeko s vanilijom do vrenja. Izvadite mahunu vanilije, malo mlijeka ulijte u žumanjke i promiješajte, a zatim su smjesu ulijte u mlijeko. Kuhajte kremu na laganoj vatri stalno miješajući dok se smjesa ne počne zgušnjavati (6-8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte dok se želatina skroz ne otopi. Prekrijte prozirnom folijom i ohladite.
Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag pa umiješajte u ohlađenu kremu. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje ili folijom. Na dno stavite biskvit, zatim malo kreme, pa dobro ohlađen žele od malina, zatim opet malo kreme, gornju koru biskvita i ostatak kreme. Tortu ostavite u hladnjaku preko noći, a prije posluživanja ukrasite svježim malinama i listićima mente.
Tekst se nastavlja ispod oglasa