Alfajores su jednostavni, prhki keksići koji se za blagdane pripremaju u latinoameričkim zemljama i Španjolskoj. Tradicionalno se nadijevaju dulce de leche ili karamel kremom, a ponekad se rubovi uvaljaju u kokos.
Recept za kolačiće koji se tope u ustima donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
200 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
3 žutanjka (L)
250 g glatkog brašna
250 g gustina
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soda bikarbone
hladna voda po potrebi
Priprema
Maslac sobne temperature i kristal šećer miksajte 2-3 minute. Dodajte žutanjke pa sve još kratko izmiksajte.
Brašno, gustin, prašak za pecivo i soda bikarbonu prosijte u zasebnu zdjelu pa umiješajte u smjesu od maslaca, šećera i žutanjaka. Sve skupa još kratko izmiksajte spiralnim nastavcima za miksanje. Po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak barem na sat vremena, dok ne očvrsne.
Rashlađeno tijesto ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga razvaljajte na 3-4 mm debljine. Tijesto valjajte na lagano pobrašnjenoj površini ili na papiru za pečenje. Ako vam tijesto postane ljepljivo i premekano, vratite ga nakratko u hladnjak.
Od tijesta izrezujte željene oblike, kružiće, srca i sl. Keksiće pecite na masnom papiru 8-10 minuta na 180°C. Keksiće ohladite te ih mažite punjenjem po želji. Tradicionalno se pune dulce de leche kremom.
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/slatkisvijet.com
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.