Uz popodnevnu šalicu kave ili čaja: Prhki keksi s karamel kremom

Foto: Slatki svijet

Alfajores su jednostavni, prhki keksići koji se za blagdane pripremaju u latinoameričkim zemljama i Španjolskoj. Tradicionalno se nadijevaju dulce de leche ili karamel kremom, a ponekad se rubovi uvaljaju u kokos.

Recept za kolačiće koji se tope u ustima donosi portal Slatki svijet.

Sastojci

200 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
3 žutanjka (L)
250 g glatkog brašna
250 g gustina
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soda bikarbone
hladna voda po potrebi

Priprema

Maslac sobne temperature i kristal šećer miksajte 2-3 minute. Dodajte žutanjke pa sve još kratko izmiksajte.

Brašno, gustin, prašak za pecivo i soda bikarbonu prosijte u zasebnu zdjelu pa umiješajte u smjesu od maslaca, šećera i žutanjaka. Sve skupa još kratko izmiksajte spiralnim nastavcima za miksanje. Po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak barem na sat vremena, dok ne očvrsne.

Rashlađeno tijesto ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga razvaljajte na 3-4 mm debljine. Tijesto valjajte na lagano pobrašnjenoj površini ili na papiru za pečenje. Ako vam tijesto postane ljepljivo i premekano, vratite ga nakratko u hladnjak.

Od tijesta izrezujte željene oblike, kružiće, srca i sl. Keksiće pecite na masnom papiru 8-10 minuta na 180°C. Keksiće ohladite te ih mažite punjenjem po želji. Tradicionalno se pune dulce de leche kremom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com