Andrijanić: ‘Evo kako novinar Večernjeg od anarholjevičarske aktivistkinje radi heroinu’

Foto: Fah/Facebook/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Goran Andrijanić, novinar niza hrvatskih i poljskih medija na svom Facebook profilu komentirao je intervju koji je izašao u Večernjem listu s poljskom anarholjevičarskom aktivistkinjom.

“Kolega Pofuk propustio je pitati čitav niz pitanja koja bi u slučaju Suchanow trebao postaviti svaki objektivni novinar koji je dovoljno istražio osobu s kojom radi razgovor.
Ne znam koji su razlozi što ova pitanja nemamo u tom razgovoru. Nagađam…Ili nisu odgovarala Pofukovu konceptu rađenja heroine od Suchanow (u slučaju čega smatram poprilično zanimljivim da dnevnik centrističke orijentacije radi heroje od radikalnih feministkinja koje se koriste metodama verbalnog i fizčkog nasilja u javnm prostoru) ili kolega, jednostavno, ne zna ljude s kojima radi razgovor.”, napisao je Andrijanić.

> Ustavni sud u Poljskoj: Pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom!

> (VIDEO) Pogledajte video koji razotkriva zašto se ne govori što je abortus već se rabe pojmovi ‘pravo na izbor’, briga o zdravlju’

Njegovu objavu donosimo u cijelosti:

“Večernji list objavio je veliki razgovor (četiri strane u subotnjem prilogu Obzor) s poljskom anarholjevičarskom aktivistkinjom Klementynom Suchanow, iz pera Branimira Pofuka.
Kolega Pofuk propustio je pitati čitav niz pitanja koja bi u slučaju Suchanow trebao postaviti svaki objektivni novinar koji je dovoljno istražio osobu s kojom radi razgovor.
Ne znam koji su razlozi što ova pitanja nemamo u tom razgovoru. Nagađam…Ili nisu odgovarala Pofukovu konceptu rađenja heroine od Suchanow (u slučaju čega smatram poprilično zanimljivim da dnevnik centrističke orijentacije radi heroje od radikalnih feministkinja koje se koriste metodama verbalnog i fizčkog nasilja u javnm prostoru) ili kolega, jednostavno, ne zna ljude s kojima radi razgovor. I to poveliki razgovor.
Kako bilo, ja ću umjesto njega postaviti ta pitanja u jednom imaginarnom razgovoru, pa neka ona pomognu i Pofuku i ostalim hrvatskim novinarima kada budu u budućnosti radili razgovore s aktivistima iz Strajka Kobiet. I to samo ona pitanja koja mi padaju na pamet, onako iz prve.

Kako Poljaci kažu, prosze bardzo…

– Gospođo Suchanow, zašto se niste niti u jednome trenutku u čelništvu Strajka kobiet distancirali od nasilja i vandalizma koje se događa pod okriljem vašeg pokreta? Govorim o neprestanom uništavanju religioznih kipova, fasada crkvi, uništavanju kulturnih spomenika, pretučenog svećenika u gradu Myśliborzu, uništavanju plakata na kojima je prikazano dijete u utrobi majke?
– Zar nisu vaši slogani „Odj…“ i „Je… Pis“ koje neprestano ističete u javnom prostoru verbalna agresija koja postaje neka vrsta preludija za fizičku agresiju. Zašto na svojim prosvjedima imate djecu koju tjerate izvikivati takve vulgarne povike?
– Slažete li se s vašom kolegicom Martom Lempart, vođom Strajk kobiet, koja je svojedobno ohrabrila ljude da upadaju na svete mise i prekidaju ih izvikivanjem vaših, vulgarnih slogana?
– Kako komentirate činjenicu da sva istraživanja pokazuju da vaš zahtjev za potpunom legalizacijom abortusa nema potporu poljske javnosti? Većina građana Poljske traži povratak tzv. „abortivnog kompromisa“, dok vi tražite potpunu legalizaciju koju podržava tek negdje oko 15 posto građana.
– Kada smo već kod vaših zahtjeva, dobar dio poljske javnosti je navodno zabrinut nekima od njih. Primjerice, zahtjevom da vaše aktivistkinje posreduju između roditelja i djeteta za koje vi procijenite da ne želi ići na vjeronauk. Neki smatraju da je to protiv ustavnog prava roditelja na autonomiju u odgoju svoje djece.
– Tvrdite da vaš pokret ne želi biti politički angažiran. Zašto onda među svojim prijedlozima imate zahtjev da
PiS odmah odstupi s vlasti, i da se formira prijelazno povjerenstvo koje će upravljati državom i u kojoj će Strajk Kobiet imati svoje predstavnike?
– Kako komentirate optužbe LGBT aktivista Michała Szutowicza, poznatijeg kao Margot da je bio žrtva seksualnog nasilja koje ste vi počinili, dok ste živjeli zajedno?
– Zašto kolege s javne televizije TVP tjerate sa svojih tiskovnih konferencija i pri tome ih vrijeđate da su „psi“ i slične uvrede? Zar vaša borba za građanske slobode ne uključuje sve građane?
– Gospođo Suchanow, zašto u svojim istupima neprestano govorite da je odluka Ustavnog suda od 24. listopada kojom je zabranjen pobačaj u slučaju malformacije ploda rezultat „političke intervencije PiS-a“? I pri tome ignorirate činjenicu da je odluka donesena na temelju Ustava čiji je sadržaj u današnjem obliku usvojen u vrijeme vladavine lijevog SLD-a? Kao što ignorirate i činjenicu da su brojni pravni stručnjaci inače jako neskloni PiS-u, poput bivšeg čelnika Ustavnog suda Andrzeja Zolla, rekli kako je ta odluka u skladu s Ustavom III. RP?
– Jeste li za abortus djece sa sindromom Downa? Pitam to jer ukinuta odredba je činila da upravo ta djeca budu najviše abortirana. 40 posto učinjenih abortusa bili su povezani s tom prenatalnom dijagnozom.
– Ispričavam se ako sam krivo razumio, ali zar vaši prosvjedi koja se redovito događaju (iako u sve manjem broju) nisu opasno kršenje zabrana javnog okupljanja koji su uvedeni zbog pandemije? Zašto kritizirate policiju koja djeluje samo zbog toga jer kršite zabranu javnog okupljanja?
– Kritizirate Ordo iuris i njihovu mrežu suradnje. Kažete kako su hrvatski i poljski Ordo iuris u svakodnevnom kontaktu. Primjenjujemo li, međutim, takva pravila onda bi nam trebala biti sumnjiva i suradnja između nacionalnih podružnica Amnesty International? Zašto je u njihovom slučaju dopušteno ono što u slučaju Ordo iuris nije? I sami ste rekli da vi imate brojne kontakte s hrvatskim aktivistima, štoviše i s hrvatskim saborskim zastupnicima. U svjetlu toga što govorite, nisu li i ti kontakti „sumnjivi“?
Hvala lijepa na razgovoru.”, napisao je Andrijanić.

Presuda koju je tražio značajan broj vladajuće stranke izazvala je val agresivnih prosvjeda diljem Poljske

Podsjetimo, Ustavni sud je svoju odluku donio još 22. listopada, no vlada je odgodila njezino stupanje na snagu zbog prosvjeda koji su izbili u zemlji nakon odluke. Zakon i dalje dopušta “prekid trudnoće” u slučaju kada predstavlja prijetnju zdravlju i životu trudnice ili kada je trudnoća rezultat nezakonitog čina, npr. silovanja.

Nakon što je poljski ustavni sud donio odluku kojom je potvrdio da eugenički pobačaj, odnosno prekid života bolesnog nerođenog djeteta, nije prihvatljiv i nije u skladu s poljskim ustavom, razne lijevo-feminističke grupacije na to povećanje prava na život reagirale su napadima na crkve, oskvrnjivanjem sakralnih objekata i spomenika te sprječavanjem služenja svetih misa u Poljskoj.

> Ustavni sud u Poljskoj: Pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom!

> Andrijanić iz Poljske: Svjedočimo teroru lijeve manjine koja napada demokratsku vlast koja predstavlja većinu

> Veleposlanik Poljske u Hrvatskoj odgovorio UIO: ‘Zahvaljujem vam na riječima podrške’

Obrazloženje presude, uključujući suprotna mišljenja, objavljeno je na internetskoj stranici Ustavnog suda.

“Ustavni sud je ponovno presudio da osoba ima pravo na život od trenutka začeća. Također je presudio da svaki ljudski život jednako vrijedi, da nema boljih i lošijih ljudi, da svaki čovjek ima jednako pravo na život. Ljudski život ima jednaku vrijednost neovisno o tome radi li se o nerođenome, o mladom, vitalnom ili o starijoj osobi. Na tim temeljima ljudske civilizacije počiva poljski pravni sustav. Čl. 4 stavak 1 točka 2 zakona o planiranju obitelji je neustavan.” – stoji u obrazloženju, piše polandin.com.

Udruga U ime obitelji uputila je veleposlaniku Republike Poljske pismo podrške, istaknuvši kako se protivi “svakom nedemokratskom ponašanju i pokušaju da se građane i političke stranke zastrašuje nasiljem i vandalizmom – kako se ne bi usudili stajati iza onih vrijednosti koje smatraju važnima, kao to je slučaj sa zaštitom ljudskog života”.

“Želimo izraziti zahvalnost što zemlja koju predstavljate, Poljska, ustrajno brani pravo svakog svog građanina, a time i građanina Europske unije, da njegov život bude zaštićen od začeća do prirodne smrti”, stoji u pismu koje je uputila udruga U ime obitelji.

Veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj, NJ. E. g. Andrzej Jasionowski, zahvalio je gđi Željki Markić i udruzi U ime obitelji na podršci Poljskoj u ustrajnoj obrani prava na život te na peticiji podrške koju je U ime obitelji pokrenula povodom odluke kojom je poljski ustavni sud eugenički pobačaj proglasio protuustavnim:

“Hvala Vam i na peticiji podrške Poljacima i Poljskoj, koju je pokrenula udruga U ime obitelji. Zahvaljujući njoj svakog se dana susrećem s riječima razumijevanja koje nam upućuju hrvatski državljani. Koristim ovu priliku da naglasim da su hrvatski i poljski narod prijateljski narodi koji dijele iste vrijednosti. Vama i udruzi U ime obitelji želim svako dobro u daljnjem radu”, poručio je Nj. E. g. Andrzej Jasionowski.

* Goran Andrijanić, Udruga Triju mora, diplomirao je novinarstvo na FPZG i pisao u nizu hrvatskih i poljskih medija. Bio je glavni urednik Bitno.net, izvršni urednik tjednika Fokus i novinar u Jutarnjem listu. Sada piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci. Piše o religiji, politici i popularnoj kulturi. Oženjen, otac troje djece – Antonine, Jana Josipa i Ruže Hanne.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr