Austrija stavila Hrvatsku na popis zemalja sa strožim uvjetima ulaska: Ovo su promjene

Foto: Fah

Nakon informacija u austrijskim medijima o Noveli Ministarstva socijalne skrbi, zdravstva, njege i zaštite potrošača prema kojoj su Hrvatska i Nizozemska od 3. svibnja uvrštene na listu visokorizičnih zemalja s obzirom na visoku vrijednost incidencije, te o promjenama koje iz toga proizlaze, u telefonskom razgovoru s djelatnicima državne Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) Večernji list je zatražio pojašnjenje što konkretno znači svrstavanje Hrvatske u „B“ skupinu država s „visokom incidencijom“ za ulazak putnika iz naše zemlje u Austriju?

Nakon konzultacija dežurnog djelatnika AGES-a s ostalim kolegama dobili smo potvrdni odgovor da se od jučer Hrvatska i Nizozemska nalaze na austrijskoj listi visokorizičnih zemalja, s obzirom na visoku vrijednost incidencije. Kako nam je rečeno sve dosadašnje COVID-19 odredbe i ograničenja vezana za ulazak putnika iz Hrvatske u Austriju, osim onih vezanih uz prekogranične radnike su „ostale nepromijenjene“.

A to znači, da sukladno dosadašnjoj Uredbi o prelasku granice tijekom pandemije koronavirusa putnici koji dolaze iz Hrvatske moraju kao i do sada na zahtjev nadležnih organa pri ulasku u Austriju predočiti negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati od uzimanja uzorka. Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se je testirati u Austriji u roku od 24 sata. Dodatno te osobe nakon ulaska u Austriju odlaze u obveznu 10-dnevnu karantenu, koja se može prekinuti negativnim testom peti dan od ulaska u Austriju (dan ulaska računa se kao nulti dan). Uz sve navedeno, za ulazak u Austriju obvezna je prethodna online registracija ili ukoliko registracija nije moguća elektronskim putem, tada putem propisanog obrasca u papirnatom obliku koji je potrebno imati sa sobom pri ulasku u Austriju. Ono što je promijenjeno odnosno postroženo od 3. svibnja je ulazak u Austriju za prekogranične radnike i ostale stalne prekogranične putnike iz Hrvatske.

Prema aktualnoj COVID-19 Odredbi za ulazak u Austriju ( čl. 2 / čl. 6 koji se odnosi na zemlje svrstane u „B“ skupinu, pa tako i Hrvatsku) prekogranični radnici trebaju predočiti negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 72 sata. To znači da se prekogranični radnici po novom moraju obvezno testirati svaka tri dana, a ne kao do sada – jednom tjedno.

Ukoliko se ne može predočiti test, ulazak u Austriju je moguć pod uvjetom da se u roku 24 sata u Austriji obavi testiranje. Ova odredba odnosi se i na ostale prekogranične putnike koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili iz razloga studija odnosno školovanja. Za sve redovne prekogranične putnike obvezna je prethodna online registracija, najkasnije svakih 28 dana, kao i prilikom svake promjene podataka( ime, adresa, odredište, test i sl.). Sve aktualne uvjete za ulazak putnika iz Hrvatske u Austriju i iznimke možete pogledati na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www. mvep.hr Ono što je jučer izazvalo nedoumicu bilo je izvješće nekih austrijskih medija da putnici iz visokorizičnih područja i zemalja pri ulasku u Austriju moraju uz obveznu karantenu imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok se brzi antigenski test više ne priznaje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list