Beč: Parlamentarci OESS-a za jačanje suradnje i dijaloga

Foto: Thinkstock

Potrebna je pojačana suradnja i dijalog u borbi protiv terorizma i ekstremizma kako bi se osigurao mir i sigurnost, naglašeno je  na zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a, koja je počela u četvrtak u dvorcu Hofburg u Beču i okupila oko 300 parlamentaraca iz 57 država, među njima i Hrvatske.

“Živimo u nemirnom vremenu uz izazove i prijetnje terorizmom, krizu u Ukrajini, ali i neriješene druge konflikte, primjerice u Gruziji, zatim migrantsku i izbjegličku krizu, uočljiv je porast političkog populizma, nacionalizama i ekstremizma, ali to nije put u sigurnu budućnost”, naglasila je predsjednica Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Doris Bures otvarajući 16. zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u Beču.

Dodala je da je potrebna pojačana suradnja i dijalog kako bi branili zajedničke vrijednosti – mir, sigurnost, demokratske vrijednosti te razvitak prosperiteta – i to ujedinjeni s obje strane Atlantika.

“Važno je otvoreno razgovarati te usprkos postojećim konfliktima u Ukrajini, Gruziji i drugdje, graditi mostove suradnje i dijaloga, kako bi se pronašla rješenja  za postojeće sukobe te za provedbu politike mira i sigurnosti”, ocijenila je predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Christina Muttonen i naglasila da je  posebno važno pojačanim naporima jačati zajedničku suradnju u borbi protiv terorizma.

Sprječavanje sukoba, uspostava mira sigurnosti i stabilnosti na temelju demokratskih vrijednosti, temeljne su zadaće OESS-a u različitim državama, istaknuto je u raspravi na plenarnoj sjednici.

Glavne teme zasjedanja su migrantska i izbjeglička kriza, borba protiv terorizma i radikalizacije posebice mladih ljudi, očuvanje sigurnosti, što su i prioriteti austrijskog predsjedanja tom organizacijom 2017.

Naglašeno je da terenske misije OESS-a u različitim državama imaju važnu funkciju u razvitku i jačanju demokratskih procesa i institucija, kao i u zaštiti ljudskih prava i prava manjina te monitoringu i nadgledavanju provedbe mirovnih procesa, kao primjerice u Ukrajini.

“OESS posreduje u rješavanju konflikata s obzirom na sve veće izazove te vrste i s obzirom na iskustvo, koje ima u Ukrajini, OESS dobiva sve veću važnost,  veću nego što je imao prije recimo 5 ili 6 godina”, izjavio je poslije plenarne sjednice voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri parlamentarnoj skupštini OESS-a Milorad Pupovac i ocijenio da će utjecaj PS OESS-a biti veći ukoliko jača utjecaj parlamenata u pojedinim državama.

Na plenarnoj sjednici pozdravljen je novi krug sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina