Bivši rumunjski predsjednik, zastupnik u EP: ‘Čini se da nam EU želi reći kako se moramo pomiriti s muslimanskom invazijom’

Foto: European People's Party / wikimedia commons

Bivši rumunjski predsjednik Traian Basescu, novoizabrani zastupnik Europskog parlamenta kao član EPP-a, kritizirao je nedjelovanje Europske unije glede migracija i ono što vidi kao nesposobnost zajednice da zaštiti svoje granice.

“Čini se da nam EU, zbog nedostatka akcije, govori da moramo živjeti s muslimanskom invazijom”, rekao je Basescu u itnervjuu za digi24.ro prošli tjedan.

Basescu, bivši kapetan komercijalne mornarice, bio je predsjednik Rumunjske između 2004. i 2014. te je obnašao dužnost kada je Rumunjska 2007. godine pristupila EU. On je jedan od dvojice zastupnika rumunjske stranke desnog centra Narodne stranke, koji je istaknuo kako se planira boriti u EU po pitanju migracija.

>Zbog nedostatka radne snage Rumunjska je spremna primiti pola milijuna Pakistanaca

>Rumunjska optužila bivšeg predsjednika Iliescua za zločine protiv čovječnosti u antikomunističkoj revoluciji 1989.

>Orban odgovorio na pitanja EPP-a: U pismu napao Sorosa, EK, migracije, ismijavao zaključke grupacije..

“Ne mislim da je migrantska kriza iz 2015. gotova. Ona je u punom zamahu čak i sada”, kazao je.

Basescu je naglasio kako bi se vojne flote trebale koristiti na Mediteranu da bi se potisnuli migranti, dok su još u teritorijalnim vodama zemalja iz kojih su krenuli. “To je jedini način da ih zaustavimo, jer pokušavaju ilegalno ući u EU. Svaka država mora braniti svoju granicu”, kazao je.

EU to mora učiniti, ne kako bi se borila protiv “siromašnih migranata”, već kriminalnih organizacija koje im naplaćuju između 5.000 do 10.000 eura radi prijevoza u Italiju, Španjolsku i Grčku.

“Te stvari toliko su dobro poznate, stoga smatram vrlo pogrešnim što EU ne koristi svoje resurse kako bi to zaustavila”, istaknuo je bivši rumunjski premijer.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Digi24.ro